Cetățeni din Ucraina, Rusia și Kazahstan s-au mutat cu traiul în Republica Moldova: Află cele mai populare localități

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai mulți cetățeni din Ucraina, Rusia și Kazahstan și-au schimbat locul de trai în Republica Moldova. Totodată, mai mulți locuitori de la sate s-au mutat cu traiul în municipiile Chișinău și Bălți, arată datele Recensământului Populației din 2014.

Repartizarea populaţiei Republicii Moldova după domiciliul actual relevă că 1.918,7 mii de persoane (72,1%) locuiau în localitatea de recenzare de la naştere.

În mediul urban, în localitatea de recenzare locuia de la naştere 59,1% din populaţie, iar în mediul rural – 79%. Astfel, 741,5 mii de persoane (27,9%) şi-au schimbat domiciliul cel puţin o dată în viaţă (indiferent de viza de reședință conform buletinului).

Cel mai des şi-au schimbat reședința persoanele care la momentul recenzării locuiau în orașe – 40,9%, faţă de 21% în cazul populației din sate. Totodată, 102,8 mii de persoane (13,9%) din totalul populației, care și-au schimbat domiciliul, au sosit din alte state pentru a se stabili în Republica Moldova.

Țara domiciliului precedent al migranţilor externi este: Ucraina pentru 38,8 mii de persoane (40,4%), Rusia – 38,7 mii (40,3%), Kazahstan – 3,9 mii (4%), Italia – 2,1 mii (2,2%), România – 2 mii (2,1%), Belarus – 1,8 mii (1,9%) şi din alte state au venit – 8,7 mii persoane (9,1%).

În ultimii 2 ani, anterior RPL 2014, 56,5 mii de persoane au decis să-și schimbe locul de trai în altă localitate din țară, din care fiecare a doua persoană este din mediul rural.

În general, soldul migrațional între raioanele şi municipiile din ţară, pentru majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul doi, este negativ – numărul persoanelor plecate din localități este mai mare decât numărul persoanelor sosite în această localitate. Un sold migraţional pozitiv s-a înregistrat în municipiile Chişinău, Bălţi şi raioanele Anenii Noi, Cahul, Căușeni, Ialoveni, Soroca și Taraclia, iar cel mai mult sunt afectate de migrația internă raioanele Cantemir, Călărași, Cimișlia, Fălești, Glodeni, Nisporeni, Șoldănești și Telenești.

În rezultatul migraţiei interne din ţară, 8 unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi primesc populaţie, iar 27 de unităţi furnizează populaţie.

Destinația cea mai solicitată sunt orașele mari, precum municipiul Chişinău, unde în ultimii doi ani s-au strămutat cu traiul din alte raioane 16,6 mii de persoane, iar 2,5 mii de persoane și-au schimbat domiciliul în cadrul municipiului. Totodată, au plecat din municipiu cu traiul în alte localităţi 4,1 mii de persoane. În municipiul Bălţi numărul persoanelor sosite a depăşit de 2,8 ori numărul persoanelor plecate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...