18:19:01 25.04.2024
Stiri

Reforma Guvernului, VOTATĂ în primă lectură: „Distrugeți țara și sistemul de guvernare definitiv”

Politică 30.06.2017 14:41 Vizualizări5286 Autor: Ziarul National
Reforma Guvernului, VOTATĂ în primă lectură: „Distrugeți țara și sistemul de guvernare definitiv”


Proiectul de lege cu privire la Guvern, care prevede reformarea administrației publice centrale, a fost aprobat astăzi în prima lectură, cu votul deputaților din majoritatea parlamentară.

Deputații din opoziție au criticat dur inițiativa, iar comuniștii și socialiștii au solicitat retragerea acestuia.

Cele mai multe critici s-au referit la faptul că proiectul de lege nu conține structura Guvernului reformat, dar și necesitatea instituirii Corpului de Control pe lângă premier.

Șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a explicat faptul că actualul proiect va crea premise legale pentru a opera modificări, printr-o procedură separată și „la necesitate”, în structura Guvernului. Astfel, viitorii candidați la funcția de premier își vor stabili singuri structurile cabinetelor pe care ar urma să le conducă, iar aprobarea acestora va fi prerogativa Parlamentului.

Socialistul Vasile Bolea a remarcat faptul că un candidat poate solicita „cinci ministere”, iar altul „22 de ministere”, aceste „fluctuații” punând în pericol „stabilitatea actului de guvernare” și a anunțat că socialiștii nu vor vota acest proiect. Și liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a spus că, astfel, va fi afectat cadrul strategic și instituțional din R. Moldova.

Liberalul Lilian Carp a întrebat de ce nu au fost prezentate în Parlament fișele de post ale funcționarilor și de ce este nevoie de un Corp de Control al premierului. Ciocan i-a răspuns că acest Corp de Control va monitoriza implementarea deciziilor de Guvern, lucru de care este responsabilă astăzi Cancelaria de Stat.

Vladimir Voronin, șeful Partidului Comuniștilor, a adăugat că, dacă acest proiect va fi aprobat, „distrugem țara și sistemul de guvernare definitiv”, solicitând retragerea proiectului de lege.

Spicherul Andrian Candu a declarat că acest proiect de lege va fi votat în următoarele două săptămâni în lectură finală, astfel încât Guvernul să devină „mai mic, dar mai eficient”.

Menționăm că, printre noutățile proiectului Legii cu privire la Guvern, se numără renunțarea la funcțiile de viceminiștri, aceștia fiind înlocuiți cu secretari de stat. Totodată, premierul va putea desemna un ministru să-l înlocuiască, dacă va lipsi pentru o perioadă determinată de la serviciu.

Anterior, liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a anunțat că vor rămâne nouă ministere din 16 câte sunt în prezent, iar noua structură a Guvernului va fi aprobată până la finele anului curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md