Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Declarațiile lui Igor Dodon, folosite…

Declarațiile lui Igor Dodon, folosite împotriva lui

La ședința preliminară de astăzi, 30 iunie, în cazul Băsescu vs.Dodon, au fost prezentate noi probe de către avocatul lui Traian Băsescu, ex-președintele României. Este vorba despre anumite declarații făcute de Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

„Aceste declarații sunt scoase din context și interpretate în mod ironat de către partea reclamantă. Dl președinte a spus foarte clar la acea conferință că nu va face careva influențe asupra instanței de judecată și consideră că judecătorii știu că urmează să respecte legea”, a declarat Maxim Lebedinschi, consilier prezidențial, evitând să spună cu ce probe au venit pentru a justifica retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

În același timp, Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu, susține că declarațiile făcute de Igor Dodon la acea conferință de presă sunt o probă importantă în acest caz. „Am depus o cerere de anexare a probelor noi. Această probă, deși este contestată de partea adversă precum că nu ar fi pertinentă, este importantă pentru că în acele declarații președintele Dodon recunoaște că retragerea cetățeniei este pentru a bloca accesul lui Traian Băsescu în viața politică a R. Moldova. El spune în mod direct că: datorită retragerii cetățeniei, reclamantul nu a fost numit președinte de partid, ci doar președinte de onoare. De asemenea, dl Dodon s-a arătat ferm convins de faptul că judecătorii vor lua decizia „corectă”, pentru că, după cum spunea el, judecătorii știu cine-i numește și cine-i promovează, referindu-se la decretul pe care-l semnează”, a menționat avocatul lui Băsescu, subliniind încă o dată că aceste declarații demonstrează că retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu a fost făcută pe motive politice, fapt care este interzis de lege.

Amintim că, la 3 ianuarie 2017, Igor Dodon a semnat decretul prin care lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, acordată de fostul președinte Nicolae Timofti.