(foto) „Made in China”. Peste 10.000 de pictori chinezi livrează anual 5 milioane de reproduceri ale operelor de artă

Opera1

10.000 de pictori chinezi livrează anual, din cartierul Dafen (oraşul Shenzhen) în întreaga lume, 5 milioane de reproduceri ale unor lucrări de artă. Operele marilor clasici sunt realizate sub cerul liber.

Fiecare a cincea copie a unei picturi celebre din lume este realizată în cartierul artiştilor Dafen din metropola Shenzhen (sudul Chinei). Pe o suprafaţă de aproape un kilometru pătrat artiştii chinezi reproduc lucrările marilor maeştri ai picturii, scrie dw.com.

Opera2

La realizarea majorităţii tablourilor este utilizată tehnica în straturi. Culoarea se aplică sau se retuşează abia după ce vopseaua deja aplicată este perfect uscată. Artiştii cu experienţă folosesc timpul destinat uscării pentru a lucra la alte tablouri.

Artiştii pictează în inima cartierului, unde atelierele se înşiruiesc de-a lungul străzilor. Se lucrează în bună vecinătate, spun ei. Într-o climă tropicală, arta colectivă, realizată sub cerul liber, este chiar distractivă. Şi pe străduţele înguste ale cartierului se pictează. Un ventilator mic asigură puţin aer proaspăt. Inspiraţia vine de la sine. Printre reproducerile preferate se numără lucrările impresionistului francez Claude Monet, al cărui „Răsărit de soare” (1872) poate fi zărit în dreapta. Şi-n stânga.

Opera 4

Lucrarea „Recolta” (1888) a pictorului van Gogh poate fi obţinută, sub forma unei reproduceri, contra sumei de 50 de euro. Ceva mai scumpe sunt lucrările artistului Gustav Klimt, reprezentant al Jugendstil-ului vienez. Din cauza diversităţii culorilor folosite în tablourile lui Klimt, realizarea unei cópii necesită mai multă muncă.

Pe lângă culori şi pensule, din dotarea standard a unui pictor chinez nu lipseşte telefonul inteligent. Astfel originalul poate fi privit tot timpul. În plus, pe telefon vin şi comenzile noi prin intermediul unor programe de chat folosite şi la efectuarea plăţilor. Pe lângă turişti, printre clienţi se numără numeroase firme de amenajări interioare din Occident.

Opera5

Un vânzător de artă din HongKong a descoperit cartierul Dafen în urmă cu trei decenii. Sătucul cu doar 200 de suflete, de la finele anilor 80, s-a transformat într-un cartier în care sunt activi 10.000 de pictori, conform estimărilor. În prezent, tablourile realizate la Dafen decorează milioane de pereţi din întreaga lume.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente