(DOC, VIDEO) Primăria Bălţi – cea mai transparentă din Moldova. Este unicul oraş inclus în clasa „A+”, într-un top cu 60 de localităţi din ţară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primăria municipiului Bălţi este cea mai transparentă autoritate publică locală din Republica Moldova. La această concluzie au ajuns experţii Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, care au plasat primăria capitalei de nord a ţării pe prima poziţie a raporaportului de monitorizare „Transparenţa în guvernarea locală: Între progres şi evoluţie”. Astfel, municipiul Bălţi este unica localitate din ţară care a fost inclusă în clasa „A+”, conform indicelui transparenţei, cu 83,5 puncte, fiind la o distanţă considerabilă faţă de următoarele localităţi.

Screenshot_5

Pe locul doi, conform raportului, a fost plasat oraşul Cahul cu 55,6 puncte (clasa „B-”), urmat de Cimişlia – 49,2 puncte, Călăraşi – 46,8 p., Chişinău – 46,6 p., Ialoveni – 45,6 p. şi Soroca – 45,5 p., toate fiind incluse în clasa „C”.

Screenshot_6

În total, în clasamentul de transparenţă au fost incluse 60 de localităţi, fiind analizate prin prisma a nouă criterii (zone) de transparenţă – accesul la informaţie; participarea în procesul decizional; achiziţii publice; administrarea proprietăţii publice; bugetare; resurse umane; etică profesională şi conflict de interese; servicii sociale; investiţii, întreprinderi municipale şi participare în societăţi comerciale.

Screenshot_7

Raportul este un produs al inițiativei „Localități transparente, competitive și sustenabile financiar”, implementată de IDIS „Viiitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO). Inițiativa este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova. Ea are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.

Puteţi vedea AICI raportul indegral.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...