Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Ce spune DETS Centru…

(doc) Ce spune DETS Centru despre ceapa stricată livrată grădinițelor de către firma familiei unui șef de direcție de la CNA

Blocul ridicat pe terenul familiei Carlașuc, acolo unde și locuiește familia angajatului CNA.

„Tuleibici” SRL, firma familiei șefului Direcţiei Generale Asigurare Operativă (DGAO) a Centrului Național Anticorupție (CNA), Igor Carlașuc, care de la începutul anului a câştigat licitaţii de peste 1,2 milioane de lei pentru aprovizionarea cu produse alimentare a mai multor gărdinițe din Chișinău, a livrat ceapă stricată și crescută instituțiilor preșcolare din sectorul Centru al capitalei. Într-un raport de activitate al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), pentru 12-16,  iunie se precizează că doi agenți economici au livrat marfă de o calitate îndoilnică. Este vorba despre „Nipetgal” SRL  și „Tuleibici” SRL. Prima a furnizat „varză cu întârziere, cartofi și mere stricate”, pe când firma fondată de sora șefului de la CNA și administrată de finul acestuia – „ceapă stricată”.

Contactată, șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport din sectorul Centru, Natalia Strajesco, a confirmat că directorii grădinițelor au semnalat obiecții referitor la calitate a produselor livrate de „Nipetgal” SRL și „Tuleibici” SRL.

Întrebată cum a fost soluționată problema, funcționara a declarat că o parte dintre produse au fost returnate și  înlocuite cu altele, de o calitate mai bună.

„În primul rând, în urma analizei grupului de lucru la nivel de sector, în cadrul căruia am analizat toate situațiile, am formulat o scrisoare, o reclamație la SRL „Nipetgal” prin care, oficial, le-am adus la cunoștință toate obiecțiile cu referire la livrarea legumelor, fapt care a creat dificultăți în procesul de alimentație a copiilor. Marea majoritate a directorilor a confirmat că legumele au fost de o calitate joasă și n-au corespuns prevederilor din contractul încheiat. De asemenea, i-am invitat la  Direcția de sector, dar reprezentanții agenților economici nu s-au prezentat. Acum, fiecare director ține situația sub control și monitorizăm situația împreună cu secția alimentație a sectorului”, explică șefa interimară a DETS Centru.

Natalia Strajesco a declarat că nu poate spune cu certitudine dacă în toate cazurile furnizorii au livrat altă marfă în locul celei cu probleme, dar spune că fiecare director este instruit în astfel de cazuri să returneze marfa: „De obicei, agenții înlocuiesc marfa, dar mai sunt și obiecții de genul: cartofii sunt de calitate bună, dar mărunți. În acest caz, de asemenea, ei nu corespund condițiilor contractuale, de aceea sunt atenționați furnizorii”.

Șefa DETS Centru afirmă că instituțiile au avut mai multe probleme cu „Nipetgal” SRL  decât cu „Tuleibici” SRL, explicând acest lucru prin faptul că al doilea agent economic „este mai nou printre cei care activează în sector”.

„Știți, după ce le faci scrisori de reclamație, iar apoi îi inviți și discuți,  pentru o perioadă nu sunt probleme, pe urmă însă problemele apar din nou. Ei reacționează foarte dureros la scrisorile de reclamație, dar am spus că mai departe trebuie să mergem că măsuri mai dure, pentru că scrisori de reclamație au avut efect doar pentru o perioadă”, afirmă Natalia Strajesco, referindu-se, la general, despre interacțiunea cu furnizorii de produse în procesul de alimentare în instituțiile preșcolare.

Despre cei doi furnizori, „Nipetgal” SRL și „Tuleibici” SRL, ai căror reprezentanți nu au dat curs invitației  DETS Centru pentru a discuta problemele referitor la calitatea legumelor livrate, Natalia Strajesco spune că până recent reacționat la invitațiile Direcției.

„Până la sfârșitul anului școlar se prezentau la invitațiile grupului de lucru, veneau, discutam și chiar pentru o perioadă, din contra, directorii spuneau că sunt mulțumiți. Deci a fost o perioadă, săptămâna care a fost vizată, în care, din nou, au apărut probleme”, afirmă funcționara, mai precizând că în cazul în care vor persista probleme, instituțiile vor solicita plasarea agenților economici în lista de interdicție a Agenției Achiziții Publice.

În plin scandal al licitaţiilor trucate în Educaţie, când 16 persoane au fost reţinute fiind bănuite într-un dosar de aranjare a licitaţiilor privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe, pe piaţă apare o companie nouă, „Tuleibici” SRL. Firma, fondată încă în 2004 de Irina Radu, sora şefului Direcţiei Generale Asigurare Operativă (DGAO) a CNA, Igor Carlașuc  şi administrată până în 2008 de Margareta Carlaşuc, soţia acestuia, începe a câştiga contracte cu statul abia în ianuarie 2017. În ultimii nouă ani, administrator al firmei este un angajat al Băncii Naţionale din Moldova (BNM), Alexandru Crasovschi, finul lui Igor şi Margareta Carlaşuc.

La 4 mai, curent, în ziua în care ZdG publica o anchetă despre firma ascunsă a şefului de Direcţie de la CNA, instituţia anunţa că l-a suspendat din funcţie pe Igor Carlaşuc şi că Direcţia Securitate Internă (DSI) a iniţiat o anchetă de serviciu pe numele său. „Pentru examinarea imparţială” a cazului, susţine CNA, a fost sesizată PA, la adresa căreia au fost remise materialele anchetei. În mai puţin de o lună, însă, Carlaşuc a revenit la conducerea DGAO. Se întâmplă după ce, la 31 mai, şeful adjunct al PA, Adrian Popenco, a refuzat începerea urmăririi penale, invocând că aceste acţiuni ale funcţionarului nu întrunesc elemente ale infracţiunii.

După ce au fost audiate circa 40 de persoane, inclusiv funcţionari publici, iar şeful a fost supus testului cu poligraful, Procuratura Anticorupţie (PA) a ajuns la concluzia că Igor Carlaşuc, şeful Direcţiei Generale Asigurare Operativă (DGAO), nu ar fi controlat din umbră firma „Tuleibici” SRL. Deşi a refuzat să deschidă un dosar penal, PA a confirmat că SRL-ul este fondat de sora lui Carlaşuc şi a fost administrat de soţia acestuia, că are sediul în casa familiei sale şi că Direcţia în care activează funcţionarul a fost implicată în dosarele penale ce vizează agenţii economici din dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie. Totodată, în ordonanţa prin care se refuză începerea urmăririi penale nu se face vreo referire la faptul că Alexandru Crasovschi, administratorul „Tuleibici” SRL, este finul lui Carlaşuc, dar şi la faptul că şeful de la CNA a folosit telefonul de serviciu pentru a recruta angajaţi la această companie, despre care susţine că nu ar controla-o.

Citiți și

(DOC) Firma ascunsă a familiei unui șef de la CNA a „descins” în licitațiile de la grădinițe

Şeful de direcţie de la CNA cu firmă „ascunsă” a revenit la serviciu