14:53:59 24.04.2024
Stiri

Avocații primarului de Orhei, la Strasbourg: „Vom ataca dosarul lui Ilan Șor la CEDO”

Social 30.06.2017 12:00 Vizualizări803 Autor: Ziarul National
Avocații primarului de Orhei, la Strasbourg: „Vom ataca dosarul lui Ilan Șor la CEDO”


„Vom merge la CEDO, în cazul în care Ilan Șor nu va beneficia de un proces echitabil. Sperăm ca argumentele noastre vor fi auzite și luate în calcul atât de instituțiile de drept din Republica Moldova, cât și cele internaționale. Pledăm pentru nevinovăția lui Ilan Șor și continuăm să considerăm că acest dosar este unul motivat politic, iar constrângerile și presiunile la care este supus liderul politic și primarul de Orhei, Ilan Șor, vin în contradicție cu valorile eropene, pe care Republica Moldova își dorește să le îmbrățișeze”.

Declarațiile îi aparțin lui Iulian Balan, unul dintre avocații lui Ilan Șor, condamnat recent la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudelor bancare, și au fost făcute, ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Strasbourg, în incinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

La conferința cu tema „Respectarea drepturilor omului și a siguranței personale în Republica Moldova, precum și recenta situație a lui Ilan Șor” au participat membri ai Adunării Parlamentare al Consiliului Europei, Francesco Maria Giro, grupul politic al Partidului Popular European, Sergio Divina, precum și experți în domeniul drepturilor omului, reprezentanți ai mass-media din mai multe țări.

Un alt avocat al lui Ilan Șor, Denis Ulanov, a declarat că drepturile clientului său sunt încălcate: „Pledăm pentru nevinovăția lui Ilan Șor și ne exprimăm nemulțumirea în legătură cu sentința de condamnare a liderului politic. Noi vom continua lupta pentru demonstrarea nevinovăției lui Ilan Șor”.

Marina Tauber, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, a amintit, în cadrul evenimentului de la Strasbourg, faptele care se referă la scandalul bancar din Republica Moldova, activitatea companiei Kroll pe acest caz, precum și succesele înregistrate în mediul de afaceri de către Ilan Șor.

„Spre regret, din 2015 și până în prezent, rapoartele companiei Kroll se bazează doar pe fapte publicate în presă și nu fapte autentice, care ulterior să fie demonstrate. Mai mult, până în prezent, Kroll nu a depistat principalii beneficiari ai mijloacelor financiare sustrase”, a precizat Marina Tauber, citată de un comunicat de presă al Partidului „ȘOR”.

Potrivit Marinei Tauber, Ilan Șor a conlucrat cu organele de anchetă, oferind informații de importanță majoră în dosarele legate de frauda bancară, care ulterior au contribuit la dezvăluirea unor scheme de corupție în proporții deosebit de mari în rândul guvernanților de la putere, iar ex-premierul Vlad Filat a fost condamnat la 9 ani închisoare pentru corupție, în timp ce Veaceslav Platon - la 18 ani închisoare pentru implicare în spălări de bani și furturi din sistemul bancar.

„Cu toate acestea, în pofida faptului că Ilan Șor a conlucrat cu organele de anchetă din primele zile și că a fost primul care a făcut publică suma de 600 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă, de fapt, colapsul sau așa-zisul „furtul al miliardului”, cifră confirmată peste un an de zile și de compania de investigație Kroll, Ilan Șora fost reținut, fiindu-i aplicată măsura preventivă și ținut în arest la domiciliu un an de zile”, a declarat Marina Tauber.

Tauber a precizat că familia lui Ilan Șor avea succese în afaceri încă din anul 1991, bussines care, ulterior a fost dezvoltat de către Ilan Șor de la vârsta de 18 an: „Timp de aproape doi ani de zile, aflându-se mereu sub presiuni, tânărul de 30 de ani, în speranța de a schimba situația R. Moldova, se lansează în sfera politică, realizând proiecte sociale care se bucură de un succes printre rândurile pensionarilor și familiilor cu venituri mici din Republica Moldova”.

Comunicatul de presă al formațiunii precizează că, la sfârșitul conferinței de presă, jurnaliștii s-au interesat de cazul lui Ilan Șor, precum și de reformele înregistrate de liderul poltic și echipa sa, iar un grup de europarlamentari a transmis că „puteţi conta pe sprijinul nostru, împreună vom obţine victorie în cazul lui Ilan Şor ”.

Delegația Partidului „ȘOR”, împreună cu echipa de apărare a liderului politic, se află într-o vizită oficială la Consiliul Europei, unde au avut o serie de întrevederi cu deputați europeni și membri ai CE, în cadrul cărora au discutat pe larg cazul lui Ilan Șor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md