Cât vor costa tichetele de masă şi de când ar putea fi introduse

Valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 lei, iar numărul tichetelor transmise salariatului va fi același cu numărul zilelor lucrate efectiv luna anterioară. Acestea vor putea fi utilizate exclusiv pentru produse alimentare.

Prevederi în acest sens sunt incluse în proiectul de lege despre tichetele de masă, discutat joi în cadrul unei a doua rundă de dezbateri din Parlament.

Astfel, proiectul prevede că tichetele vor putea fi utilizate exclusiv de salariat și va fi interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului. Oamenii vor putea procura produse alimentare, fie merge în restaurante, cafenele sau în magazine.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, în calitate de autor al proiectului, a precizat că  proiectul de lege stipulează aducerea unui supliment semnificativ la salariu, care nu se impozitează și este un cost deductibil pentru angajator. Acest sistem care funcționează din 1954 în foarte multe țări europene, inclusiv Italia, Franța, Cehia, Ungaria România.

Andrian Candu a menţionat la postul public de televiziune că se doreşte ca proiectul de lege să fie adoptat până la finele sesiunii parlamentare, ca ulterior, în toamnă, să se lucreze la legislaţia auxiliară, astfel încât de la 1 ianuarie 2018 sistemul să funcţioneze.

Noi vedem doar beneficii sociale şi economice în urma aplicării acestui sistem. Vorbim despre un un spor la salariu neimpozabil pentru angajaţi şi un cost pentru angajator care este deductibil“, a menţionat Andrian Candu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.