Moldoveanul Victor Leon şi-a început cariera sportivă la 15 ani. A jucat în Republica Moldova, apoi a evoluat în România şi Rusia, iar acum un an a ajuns în Franţa, unde a câştigat trofeul campionatului Franţei la amatori.

„E un eveniment care s-a aşteptat 24 de ani în oraş, o pagină de istorie pe care am scris-o şi, desigur, sunt mândru că am reprezentat Moldova”, spune Victor Leon.

Revenit acasă câştigător, Victor şi-a împărtăşit impresiile şi a spus cum e să fii campion în Franţa.

„E extraordinar să fii campion în Franţa. E ceva cu totul deosebit. Am jucat în România, în Rusia, am ieşit vicecampion european la under 20, multiplu campion, dar nimic nu se compară cu ce se trăieşte acolo. E, practic, o religie. Peste tot eşti întâmpinat, toţi te salută. E ceva foarte frumos”, povesteşte sportivul.

Susţinerea apropiaţilor a însemnat foarte mult pentru jucătorul de rugby. Soţia i-a fost tot timpul alături, iar atunci când a decis să se mute în Franţa ea l-a urmat.

La Aeroport, rugbistul moldovean stabilit în Franţa a fost întâmpinat de rude şi prieteni.

Medalia câştigată va fi ţinută la loc de cinste de către părinţii campionului.

Din păcate, părinţii sunt unicii care-l mai fac să revină acasă. În Moldova nu există perspective pentru sportivi, constată cu tristeţe Victor.

„Nu există, în primul rând, finanţe. Nu există voinţă politică sau nu ştiu, e o eroare a celor care ne conduc că nu investesc în sportivi. Nu numai pentru rugby. Sunt atâţia sportivi de la noi care reprezintă alte ţări. E regretabil că nu se face mai mult pentru noi”, spune Victor Leon.