Are doar un vis – să salveze vieți. Ecaterina Cicală, tânăra din Moldova care a absolvit facultatea de medicină din Brașov cu cea mai mare medie

19396801_1938824589736687_2189081445699917012_n
Foto: facebook.com

Este o tânără din Moldova, care a reușit să se distingă pe celălalt mal al Prutului. Ecaterina a obținut media anilor de studii de 9,54 la facultatea de medicină din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, iar acum, după absolvire, visul ei este să înceapă să lucreze, pentru a ajuta cât mai mulți oameni.

Facultatea de Medicină – un pas spre realizarea visului

Ambii părinți ai tinerei au absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău. Se presupunea că Ecaterina va continua tradiția. „Urmând firul logic, ar fi fost frumos să spun că îmi doream să pășesc pe urmele lor. Realitatea, însă, nu întotdeauna se supune logicii. Adolescentă încăpățânată fiind, refuzam cu tărie ideea de a merge pe o cale bătută. Aș fi fost dispusă să fac orice, dar nu medicină.” Mare i-a fost mirarea și surpriza când peste ani, a înțeles că aceasta este vocației ei și doar în domeniul dat dorește să activeze. Tânăra spune că nu a regretat pentru nici un moment alegerea făcută și a optat pentru România, deoarece dorea să evolueze. „ Am ales să urmez Facultatea de Medicină anume în România pentru că simțeam nevoia de a face un pas înainte și, în același timp, să mă simt ca acasă. Nu cred că ar exista un alt compromis mai bun.” 

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Astfel și-a început calea de una singură, au urmat șase ani de Medicină Generală la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, un drum complicat, cu multe lacrimi și nopți nedormite, însă datorită perseverenței sale, a reușit.

Era departe de casă, iar dorul pentru patrie nu contenea s-o macine, s-a descurcat datorită comunității receptive de peste Prut. „Experiența mea a fost una minunată. Colegii, profesorii, oamenii pe care i-am cunoscut aici m-au întâmpinat cu multă căldură și, uneori, cu mult interes pentru țărișoara noastră și pentru „cum e viața acolo, la voi.” Studenta susține că un rol major în formarea acest-i conexiuni l-a jucat Asociația Studenților Basarabeni și Bucovineni din Brașov, fapt pentru care le mulțumește.

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Notele nu contează atunci când urmează să salvezi vieți

Atunci când a aflat că este studenta cu cea mai mare medie de la facultate, Ecaterina a recunoscut că inițial simțea pe umerii săi o responsabilitate, se temea să nu-și dezamăgească rudele, profesorii și prietenii care au încredere în ea, deoarece mai avea examene de susținut și teza de licență urma să fie prezentată. Dar felicitările sincere au făcut-o totuși să simtă bucuria momentului și să aspire la ceva mai mult.

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

„Medicina e muncă constantă”, spune Ecaterina. Astfel, nu te poți opri la o secvență de drum și să spui că nu mai continui, ea te absoarbe totalmente, iar responsabilitatea pe care începi s-o simți te motivează să nu cedezi și să faci față provocărilor. Au devenit o familie la facultate și nu ezitau să se susțină reciproc. „Am muncit cot la cot cu colegii mei și niciodată nu am perceput acești ani de facultate drept o competiție. Fiecare își duce propria luptă, pentru care e răspunzător față de propria persoană și față de viitorul pacient.” Notele nu aveau o importanță atât de mare pentru studenți, deoarece ei se dedicau cu trup și suflet pentru a obține cunoștințe, a asimila viitoarea profesie și a salva cât mai multe vieți.

Există și o altă viață pe lângă studii

Nu se limitează la cantitatea enormă de informații pe care trebuie să le asimileze. Ecaterina e implicată într-o serie de multe alte activități și le reușește pe toate datorită faptului că știe cum să-și organizeze agenda. „Atât timp cât ai priorități și îți organizezi bine timpul, reușești să faci orice.” Este pasionată de tenis și nu pierde nici o ocazie să iasă pe teren, ocazional cântă la chitară și face parte dintr-un grup îngust de oameni frumoși în cardul Asociației „City Quest Brașov”. Împreună organizează jocuri de Pub Quest (un „Ce? Unde? Când? mai distractiv și într-o atmosferă mai relaxantă). E convinsă că „Aptitudinile omului sunt nelimitate”, iar ea mai are o listă lungă de chestii pe care și-ar dori să le facă.

Photo Credit: facebook.com
Photo Credit: facebook.com

Studenta este o fire veselă și activă, care își lărgește orizonturile pe zi ce trece, mereu e gata să încerce ceva nou și nu ezită să-și urmeze visul. Ecaterina emite un mesaj tinerilor care nu se pot decide referitor la viitoarea lor carieră: „O să sune banal, dar faceți ce vă place și folosiți-vă fără teamă de orice oportunități pe care vi le dăruiește viața. Înconjurați-vă de oameni frumoși și fiți în fiecare zi un pic mai buni decât ieri.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente