Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] De ce este ascuns…

[sondaj] De ce este ascuns raportul Kroll-2?

Raportul Kroll-2, la final. În iulie, la Chişinău, sunt aşteptați experţi Kroll „pentru a conveni strategia de recuperare” a miliardului furat. Anunţul a fost făcut la TVM de guvernatorul BNM, S. Cioclea. Până la vizita experţilor, Partidul „DA” a cerut publicarea Raportului Kroll-2, amânată, sub diverse pretexte de mai multe ori în ultimul an. Guvernatorul Cioclea a declarat: „Am primit de la Kroll recomandarea de a nu-l face public la această etapă”, motivând că „nu au fost identificaţi toţi banii” şi nu au fost „îngheţate toate activele din străinătate”.

Kroll-2: o nouă amânare. Până când?

Profir Tanasciuc, inginer

Ca şi Kroll-1, Kroll-2 nu poate fi pe placul guvernării, alt-fel îl publicau. Din start, a fost clar că marii hoţi sunt la putere sau apropiaţi ai puterii. De ce tace SIS, Procuratura, Anticorupţia? Unde-i „viteazul” Dodon cu Consiliul său de Securitate? Şi-a muşcat limba? În 3 ani, niciun dosar pe cazul BEM. Îl poartă pe Şor prin judecată ca pe o maimuţă de circ ambulant. Atât. Dacă justiţia era la locul său, nu era nevoie de Kroll. Dar aşa… Kroll-2 va trebui publicat, pentru că e plătit din banii noştri. Toţi potlogarii care au furat banul public trebuie știuți pe nume şi judecaţi.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic „50×50”

Guvernatorul a mai zis şi altceva, legat de Raport: că ar fi „într-o dilemă” între transparenţă şi eficacitatea recuperării banilor şi că faza transparenţei va urma după blocarea activelor în străinătate. Dacă e aşa, amânarea ar avea o explicaţie, dar dacă acest lucru se face pentru a ţine departe de ochii lumii adevărul despre marele jaf – e altceva. Aş vrea să-i dau crezare guvernatorului şi vă spun de ce. Şi pe mine mă interesează cine a furat. Dar scopul investigaţiei nu e doar identificarea şi judecarea celor vinovaţi, dar şi recuperarea cât mai multor bani din cei furaţi.

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

Nu cred că Kroll a pus condiţia să fie amânată publicarea Raportului. Kroll a făcut Raportul şi tot el să se opună publicării? Cred că Raportul Kroll-2 există şi există de multă vreme, dar adevărul acestui Raport e ascuns, pentru că așa convine puterii şi, în primul rând, lui Plahotniuc pentru a-şi face mai departe jocurile politice murdare, pe seama jafului. Mai devreme sau mai târziu, Raportul va deveni public. Şi va avea şi urmări, însă nu datorită ameninţărilor protestatare făcute de „DA”. Situaţia din 2015 nu se va mai repeta. Mişcarea protestatară, inspirată de furtul miliardului, a fost deturnată pe făgaşul luptei politice, fiind compromisă. Lumea a fost dusă spre votul uninominal şi alegerea preşedintelui de întreg poporul, din care ne-am ales cu ce ne-am ales. Unii au furat miliardul, alţii au furat protestele.

Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS

Guvernarea nu are vreun motiv să se eschiveze de la publicarea Raportului. S-au furat bani publici, bani publici s-au plătit şi pentru investigarea cazului şi lumea e în drept să cunoască rezultatele anchetei, nume concrete, sume exacte, ca să ştim cine cu ce e dator. Vizavi de „recomandările” Kroll: nu are nicio treabă Kroll cu aşa ceva. Cineva vrea să se ascundă după deget şi încearcă să pună la bătaie Kroll. Dl Cioclea se acoperă cu „activele din străinătate”, dar despre creditele neperformante şi alte mişmaşuri locale nu zice nimic. De ce Kroll-1 este „mort”? Poporul are dreptul să-şi cunoască „eroii”, iar „eroii” e bine să decidă: fie pleacă din funcţii şi întorc datoriile, fie ajung la închisoare.

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Kroll nu are treabă cu publicarea Raportului. Decizia e a celor care au „comandat muzica”, numai că problema ştiţi care-i? Că în „lista neagră”, sută la sută, sunt şi figuranţi din cercul puterii. Toate poveştile astea că mai întâi trebuie să „îngheţăm activele” şi apoi să publicăm Raportul sunt pentru proşti. În 3 ani de la furt, banii au fost de sute de ori transferaţi de pe un cont pe altul. Azi, practic, e imposibil să mai recuperăm ceva. Nu e simplu. Şi nici nu are cine: cei care trebuie s-o facă tot ei sunt şi cei care au furat. Fără presiuni, Kroll-2 nu va fi publicat, iar dacă şi va fi publicat, doar în variantă „redactată”. Kroll-2 e pentru reglările de conturi ale PD cu adversarii săi politici. Nu exclud că acest Raport va fi tăinuit şi folosit în scopuri electorale la alegerile care vin.