Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Business-ul PL în vizorul CNA

Business-ul PL în vizorul CNA

Benzinăria Get Premium de pe traseul Chișinău-Soroca, din apropierea satului Căzănești, r. Telenești

Afacerile cu produse petroliere ale partenerilor lui Ghimpu și cele ale fratelui lui Chirtoacă sunt investigate de ofiţerii anticorupţie

La 22 iunie 2017, Viorel Chetraru, directorul Centrului Național Anticorupție, a solicitat viceprimarului Nistor Grozavu prezentarea mai multor copii autentificate ale unor documente care vizează inclusiv activitatea gheretelor Coffee Time, care au împânzit capitala în ultimii ani. Despre această afacere, ZdG a scris anterior că l-ar avea în spate pe Lucian, fratele primarului general, Dorin Chirtoacă, aflat acum în arest la domiciliu în dosarul parcărilor cu plată.

Primarul a semnat dispoziţii „de excepţie” prin care favoriza o firmă cu sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului, care gestiona o parte din tonetele (gherete) care comercializează cafea, înghețată și băuturi răcoritoare.

La 22 iunie 2017, Viorel Chetraru, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), a trimis o scrisoare la adresa lui Nistor Grozavu, viceprimar de Cișinău, singurul funcționar din conducerea Primăriei aflat în libertate, prin care cere prezentarea copiilor autentificate a mai multor documente „în legătură cu necesitatea apărută”.

„Aldora Art”, afacerile cu publicitate stradală și partenerii lui Ghimpu

Prin demersul înregistrat în Cancelaria Primăriei la 24 iunie 2017, se solicită „autorizațiile de funcționare, de amplasare a rețelelor de tarabe mobile „Coffee Time” ce aparțin „Unicafe” SRL, cât și a gheretelor firmei „New Mega Press”. Totodată, sunt solicitate autorizațiile de amplasare a panourilor publicitare eliberate pentru firma „Aldora Art”. ZdG a scris, în ianuarie 2015, că „Aldora Art” SRL, persoana juridică pe numele căreia a fost iniţiat anterior un dosar penal pentru evaziune fiscală, era fondată în 2008 de Ludmila Răzmeriţă. În ultmii ani, unii consilieri locali au declarat că, în spatele firmei, ar sta, de fapt, fratele primarului, Lucian. Ambii au negat acest fapt. Pentru presă, într-o intervenţie din 2009, Ludmila Răzmeriţă declara că firma, care gestionează o mare parte din businessul publicitar din Chişinău, este afacerea şi proprietatea sa. „Lucian nu-i implicat. Doar uneori îl rog să mă ajute”, spunea ea.

Atunci, Ludmila Răzmeriţă, fondatoarea şi administratoarea din acte a „Aldora Art”, era economistă la Magazinul Universal Central din Chişinău (UNIC). Deşi ne-a răspuns binedispusă la telefonul mobil, a închis imediat cum a auzit: „Ştiu că sunteţi fondatoarea şi administratoarea firmei…”. Interlocutoarea nici nu a ascultat întrebarea, închizând telefonul. „Nu vă dau nicio informaţie. S-o terminat”. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri.

Sediul firmei „administrate” de economista de la UNIC demonstra însă legături interesante între ea şi familia Ghimpu. Astfel, SRL-ul era înregistrat într-un apartament din str. Drumul Schinoasei, care aparţinea Doinei Ceban, fiica lui Veaceslav Ceban, partenerul preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, în cadrul firmei „Eurosim” SRL, care, în 2014, i-a adus deputatului un venit de 439 mii de lei. Ceban, partenerul lui Ghimpu, împreună cu Viorel Popescu, sunt fondatorii firmei „Get Premium”, cu activităţi în domeniul comercializării carburanților. Firma, cu un capital social de peste 8 milioane de lei, era înregistrată într-un oficiu de pe str. Bucureşti 87, fostul sediu al PL, şi a câştigat, în ultimii ani, mai multe licitaţii publice cu instituții subordonate Primăriei și PL, subiect care, la fel, a prezentat interes pentru CNA.

Afacerea „Coffee Time”, după un an și jumătate, ajunge la CNA

În ianuarie 2016, ZdG a scris și despre afacerea Coffee Time, gestionată de firma „Edera Trio”, care avea atunci sediul în apartamentul soacrei fratelui primarului de Chișinău, Lucian Chirtoacă, dar și de „Unicafe” SRL. CNA a solicitat și acte legate de aceste firme. În septembrie 2014, primarul a semnat, ca şi în cazul firmei cu sediul în casa soacrei fratelui, o dispoziţie prin care permitea amplasarea unei tonete, „ca excepţie, pe Mircea cel Bătrân, colţ cu Igor Vieru”, a firmei „Unicafe”, fondată în 2012 de Vlad Magherea, care a fost, timp de doi ani, administratorul „Edera Trio” SRL. În 2014, fondator devenise un oarecare Maxim Condratiev, iar administrator – Adrian Fornea. Şi în 2015, SRL-ul şi-a schimbat administratorul, în funcție ajungând Alexandru Bita. Firma are adresa juridică într-un apartament din bd Moscova, al familiei Condratiev, care a refuzat să discute cu ZdG.

Afacerea „Coffee Time” s-a extins în ultimii ani, zeci de tonete fiind amplasate în puncte cheie ale orașului. Acestea comercializează cafea, înghețată și băuturi răcoritoare. Atunci când ZdG dezvăluia legăturile cu această afacere ale lui Lucian Chirtoacă, acesta nega, susținând că nu ar avea tangențe cu firmele care gestionează „Coffee Time”.

CNA vrea copiile contractelor de achiziționare a produselor petroliere

Șeful CNA cere și copiile contractelor și anexele acestora de achiziționare a produselor petroliere din 2013—prezent ale tuturor subdiviziunilor subordonate Primăriei Chișinău. ZdG a scris, în iulie 2016, că în ultimii trei ani şi jumătate „Get Premium” SRL, fondată de Veaceslav Ceban, partenerul de afaceri al preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, a obţinut contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii subordonate partidului pe care acesta îl conduce. SRL-ul are adresa juridică într-un fost sediu al PL, oficiu care aparţine firmei comune a acestora, „Eurosim”, în care Ghimpu deţine 34% din capitalul social. Doar în 2015, Calea Ferată din Moldova, întreprindere condusă de liberalul Iurie Topală, a achiziţionat produse petroliere în valoare de 60 milioane de lei de la acest agent economic. Alte patru întreprinderi municipale, subordonate Primăriei Chișinău și Consiliului Municipal Chișinău, SA Edilitate, Exdrupo, Autosalubritate și Parcul Urban de Autobuze, care utilizează în activitatea lor carburanţi, i-au avut în calitate de furnizori principali pe cei de la „Get Premium”, care a intrat pe piaţă abia în 2013.

Viorel Chetraru solicită ca Nistor Grozavu, viceprimarul de Chișinău, să-i prezinte și „certificatele de urbanism, autorizațiile de construcție, autorizațiile de desființare și schimbare a destinațiilor, procesele-verbale de recepție finală, eliberate agenților economici SRL „Dansicons” și SRL „D&D Companie” din 2014 până în prezent. Cele două firme, cu activități în construcții, sunt gestionate de deputatul PL, Iurie Dârda. Chetraru mai solicită de la Nistor Grozavu lista asistentelor primarului general, contractul de muncă și fișa de post a Mihaelei Iacob, șefa Direcției Funciare și o informație despre un oarecare Constantin Dâru, dacă acesta este angajat la Primărie sau în instituții subordonate. Se mai solicită prezentarea setului de documente privind amenajarea și reconstrucția Parcului Valea Trandafirilor din str. Trandafirilor, bunul imobil al restaurantului „Doina”.

Ghimpu se plânge, CNA confirmă

Documentul semnat de Viorel Chetraru și adresat lui Nistor Grozavu a fost făcut public de Mihai Ghimpu, președintele PL, unchiul lui Dorin Chirtoacă. „Încă o dovadă în plus că în dosarul lui Dorin Chirtoacă organele de drept nu au probe și au început „să scurme” în disperare tot ceea ce ține de activitatea primarului general. Public se vorbește despre democrație și reforme, dar în realitate se aplică metodele anilor 37, secolul trecut, „Был бы человек, статья найдется” („Omul să fie, articol se găsește”, traducere din rusă, n.r)”, a scris Ghimpu, publicând documentul. Oficial, Dorin Chirtocă este investigat și reținut în dosarul parcărilor cu plată, proiect pe care urma să-l implementeze în capitală. Conform informațiilor din dosar, anume declarațiile lui Nistor Grozavu și ale lui Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport Public și Căi de Comunicație, ar fi dus la cercetarea penală a lui Dorin Chirtoacă.

„Confirmăm că CNA a expediat o asemenea scrisoare domnului Grozavu în contextul examinării unor materiale, aflate în gestiunea Centrului. S-au făcut mai multe solicitări din partea CNA către Primăria Chișinău, în cadrul activității de urmărire penală, necesitatea solicitării documentelor fiind dată inclusiv de apariția unor elemente noi în dosarele aflate deja în investigare privind anumite activități din Primăria Chișinău”, se precizează într-un răspuns la subiect, oferit ZdG, de Serviciul de Presă al CNA.