(foto) Mai multe oportunități pentru fermieri și oameni de afaceri după semnarea acordului dintre AOAMP și FNFM

poza nr. 1

La data de 29 iunie, 2017, or. Chişinău, Alexei Repede, Preşedintele ASOCIAŢIEI OAMENILOR DE AFACERI MOLDOVENI DE PRETUTINDENI (AOAMP) şi Valeriu Cosarciuc, Preşedintele FEDERAŢIEI NAŢIONALE A FERMIERILOR DIN MOLDOVA (FNFM) au semnat Acordul de Colaborare dintre cele două organizaţii.

Semnarea acordului de colaborare dintre cele două organizaţii a pornit de la necesitatea de a susţine şi a dezvolta sectorul agricol din Republica Moldova, precum şi în vederea extinderii şi dezvoltării relaţiilor de colaborare între AOAMP şi FNFM. Totodată, este nevoie de a crea condiţii favorabile pentru dezvoltarea agriculturii competitive în ţară.

De asemenea, a fost lansata Cooperativa de Microfinanţare a producătorilor agricoli, care ar opera pe piaţa de microfinanţare a sectorului agrar cu instrumente şi produse financiare. Acestea ar corespunde necesităţilor micilor antreprenori din zona rurală şi ar contribui la sporirea accesului la resurse financiare şi dezvoltarea  întreprinderilor mici şi mijlocii din agricultură.

Decizia de creare a Cooperativei de Microfinantare a fost luata în urma analizei situaţiei reale pe piaţa de microfinanţare în general şi în special în sectorul agrar. Detinatorii de terenuri agricole trec prin probleme financiare şi în permanenţă necesită resurse financiare cel puţin pentru completarea mijloacelor circulante. Chiar daca nu falimentează, au nevoie urgența de institutii de microfinantare.

poza nr. 2

AOAMP şi FNFM vor susţine şi vor dezvolta mai multe proiecte comune. Din acestea vor avea de câştigat micii agricultori privaţi din Republica Moldova. Cele două organizaţii vor oferi servicii de consultanţă agricolă şi asistenţă tehnică, vor dezvolta Instituţia Financiară ne-bancară şi vor implementa proiecte în agricultura biodinamică. De asemenea, vor crea Cooperative de Întreprinzători pentru facilitarea accesului la piaţă şi cercetare ştiinţifică.

Alexei Repede a declarat că de aproape un an AOAMP a organizat întâlniri şi vizite de lucru, cea mai recentă fiind la Cahul cu primarul Nicolae Dandiş. În urma acestor vizite şi întâlniri, fermierii şi-au expus problemele cu care se confruntă. Lipsa de protecţie din partea statului şi sistemul de subvenţionare care îi favorizează doar pe unii este în detrimentul fermierilor mici. Alte probleme precum legislaţia ambiguă, sistemul fiscal dificil, lipsa de finanţare ieftină, monopolizarea pieţei de producţie şi de achiziţie, absenţa silozurilor şi colectarea preferenţială făcută de abatoare distrug şi ce a mai rămas din agricultura Moldovei. În ţară nu sunt laboratoare specializate în produse agricole şi din acest motiv este facilitată vânzarea de produse de proastă calitate, majoritatea de contrabandă.

Oamenii de afaceri din diaspora doresc să aducă tehnologie, cunoştinţe şi capital. Totodată ei doresc să investească în ţară lor, pentru că nu au plecat pentru totdeauna. „Am învăţat în străinătate ce înseamnă să fii competitiv, ce înseamnă să ai acces la utilaje, tehnologie, procese de fabricaţie moderne. Am stăpânit metodele de a ieşi pe pieţe noi cu produse de cea mai înalta calitate. Vom implementa cunoştinţele noastre cu care ne-am construit afacerile în străinătate pentru a dezvoltă şi valorifica pământul pe care au muncit părinţii şi bunicii noştri. Suntem convinşi că potenţialul ţării noastre poate fi valorificat şi vrem să demonstrăm că se poate”, a declarat A. Repede.

Valeriu Cosarciuc a subliniat faptul că Federaţia Naţională a Fermierilor, în calitatea să de organizaţie reprezentativa a fermierilor, a menţionat în repetate rânduri rolul important al agriculturii pentru dezvoltarea social-economică a R.Moldova.

Promovarea unor politici chibzuite în acest sector ar contribui la o creştere economică semnificativă şi ar asigura condiţii pentru un trăi decent al populaţiei de la sate, care, din păcate, în cea mai mare parte, este grav afectată de sărăcie.

poza nr. 3

„Suntem conştienţi de importantă cooperării dintre entităţile economice care deţin capacităţi creative pentru identificarea soluţiilor la problemele cu care se confruntă fermierii din R.Moldova. Din acest motiv, FNFM a purces cu toată deschiderea la stabilirea relaţiilor de colaborare cu AOAMP. Ne propunem să acordăm sprijin multilteral fermierilor din ţară noastră. O vom face în colaborare cu compatrioţii noştri  care au simţit şi au trecut practica afacerilor pe viu acolo unde economia este, cu adevărat, economie de piaţă ” a declarat Preşedintele FNFM.

„Vom găsi împreună calea de acces pentru fermierii noştri la finanţări cu dobînzi rezonabile, la piata de desfacere a produselor agricole cu valoare adăugată înaltă prin aplicarea tehnologiilor performante în creşterea, păstrarea, procesarea şi comercializarea produselor agro-alimentare. Pentru aceasta ne propunem să elaborăm şi să punem în practică proiecte comune de asistenţă tehnică şi investiţionale în domeniul agro-alimentar” a mai adăugat Valeriu Cosarciuc.

Prin urmare, AOAMP, împreună cu FNFM au decis că în cadrul acordului de cooperare să existe trei directive de baza: activităţi în vederea facilitării investiţiilor în domeniul agricol, construcţia de silozuri şi spaţii de depozitare a producţiei şi identificarea pieţelor noi de desfacere.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente