Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.06.2017

Viceministrul Daniela Morari a participat la reuniunea forumului global pentru migrație şi dezvoltare de la Berlin

Viceministrul Daniela Morari a participat la reuniunea forumului global pentru migrație şi dezvoltare de la Berlin

În perioada 28-30 iunie, 2017 la Berlin, Republica Federală Germană, se desfășoară cea de-a 10-a Reuniune finală a forumului global pentru migrație şi dezvoltare (GFMD). Germania și Maroc dețin  președinția GFMD pentru perioada 2017-2018.

Summit-ul final reunește peste 700 de participanţi, reprezentanți ai statelor şi organizaţiilor internaţionale. Forumul prevede şi un spațiu comun pentru dialogul cu societatea civilă.

Reuniunea a fost deschisă de către vorbitori de rang înalt precum reprezentantul special al Secretarului General ONU pentru Migrație, Louise Arbour, Ambasadorii GFMD ai Germaniei şi Marocului, Ministrul de Externe al RFG, Gabriel Sigmar, Înaltul  Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, Directorul General OIM, Williams Lacy Swing, care au reiterat necesitatea şi obligația morală de implicare în criza actuală a migranților.

Delegația Republicii Moldova este condusă de către Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, și include reprezentanți ai MAEIE, Biroului pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, şi Departamentului Poliției de Frontiera al MAI.

Pe parcursul primului semestru al anului 2017, sub președinția Germaniei, Republica Moldova a co-gestionat împreuna cu Marea Britanie și  Sri-Lanka discuțiile mesei rotunde privind "Instrumente şi măsuri de siguranţă pentru coerenţa în elaborarea de politici: identificarea  politicilor adecvate pentru echilibrul dintre interese şi obiective".

Discuțiile în cadrul acestei mese rotunde au avut ca vorbitori reprezentanți ai Statelor Unite ale Americii, Confederației Elvețiene, Georgiei, Filipine,OECD şi sectorului privat.

Totodată, Republica Moldova mai este reprezentată în cadrul meselor rotunde care abordează planurile naționale de acțiune pentru obiectivele de dezvoltare durabilă specifice migrației, maximizarea impactului migranților reîntorși de peste hotare la dezvoltarea comunității, stimularea talentelor globale, contribuția  societății civile la integrarea migranților.

La fel, Republica Moldova este prezentă în cadrul Platformei pentru Parteneriate unde prezintă experiența țării în contextul reintegrării migranților moldoveni reîntorși de peste hotare şi încurajarea contribuției acestora la dezvoltarea comunităților de origine.

Participarea Republicii Moldova  în cadrul GFMD oferă oportunitatea de a participa şi la dialogul internațional pentru Pactul Global privind migrația, contribuind la efortul de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus