Un nou boicot PCRM! Formaţiunea refuză să participe la dezbaterile publice privind modificarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a luat decizia de a renunţa la participarea de mai departe la dezbaterile publice privind modificarea sistemului electoral, organizate de Asociaţia „Promo-Lex”. Despre aceasta a anunţat deputatul comunist Elena Bodnarenco în cadrul unei runde de dezbateri organizate la acest subiect în Anenii Noi. Acesta a menţionat că după ce a participat la mai multe runde de dezbateri şi şi-a prezentat opinia în această privindţă, PCRM „nu vrea să participe alături de democraţi şi socialişti la „violarea” cetăţenilor ţării, Constituţiei şi legislaţiei Republicii Moldova şi partenerilor de dezvoltare”.

Deputatul comunist a argumentat că „aşa-numita reformă a sistemului electoral” este promovată de democraţi şi socialişti în acel moment când „în Moldova se închid şcolile, instituţiile publice sociale şi medicale, iar peste 852 de mii de cetăţeni de-ai noştri – conform statisticii oficiale – fug din ţară din cauza condiţiilor insuportabile de viaţă”. „În această situaţie democraţii şi socialiştii au găsit ieşirea din situaţie! Potrivit lor, cea mai importantă problemă care există acum în ţară este reforma sistemului electoral”, a subliniat comunista.

Deputatul comunist a mai menţionat că nu există sisteme electorale ideale, fiecare având plusuri şi minusuri, dar „aceste minusuri sunt create de oameni care le înaintează şi susţine”. „Ironia sorţii face că oamenii care au compromis actualul sistem electoral şi au plecat din partidul socialiştilor, comuniştilor, liberal-democraţilor – am în vedere deputaţii în Parlament – toţi au plecat la democraţi, nu întâmplător anume ei ne propun să modificăm sistemul electoral. Pentru ce? Pentru a rămâne la guvernare. Altă posibilitate nu există. Cei care la momentul actual au în baza sistemului proporţional un rating de 4-5%, în frunte cu liderul lor Vlad Plahotniuc,  ratingul negativ al căruia atinge 98% – nu vor rămâne la guvernare”, a spus Elena Bodnarenco.

„Noi am participat la o serie de dezbateri, inclusiv organizate de Promo-Lex şi suntem recunoscători pentru că le-au dat posibilitatea cetăţenilor să asculte opinia reprezentanţilor opoziţiei şi să urmărească on-line aceste dezbateri. Totuşi, Partidul Comuniştilor a luat decizia să renunţe la participarea de mai departe în dezbateri pentru că nu vede rostul de a repeta acelaşi lucru zilnic. Toate argumentele PCRM deja le-a vociferat. Aceste argumente sunt împărtăşite şi de experţii din Republica Moldova şi de partenerii noştri internaţionali. Şi nu doar le împărtăşesc. Şi Comisia de la Veneţia, şi partenerii internaţionali, la fel, s-au expus împotriva acestei reforme”, a conchis Bodnarenco.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...