Cazul pensionarului care a lovit-o pe Valentina Buliga, fiind internat cu forţa la Psihiatrie, va fi examinat de CEDO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cazul pensionarului din Glodeni care a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a ajuns la CEDO după ce a fost internat forţat la Psihiatrie şi condamnat în decembrie 2016, pentru huliganism de Judecătoria raionului Glodeni, fiindu-i aplicată o amendă de 4.000 de lei.

Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotar, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da’ ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povestea Mihail Dogotar în 2015 pentru Ziarul de Gardă.

În doar câteva ore bătrânul s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. În context, oamenii legii au dispus să fie efectuată o analiză medico-legală psihiatrică. „La sfârşitul lunii mai, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. I s-a spus că la Bălţi ar fi poliţişti mai buni şi acolo cazul va fi rezolvat în favoarea lui. A acceptat. Pe drum Mihail Dogotari şi-a dat seama că automobilul se deplasează în altă direcţie. Atunci a aflat că este dus la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Bălţi”, spunea avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex, care a intervenit mai târziu în acest caz.

Pensionarul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. „În momentul în care medicii îi adresau întrebări, bărbatul era agitat pentru că a fost minţit. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigaţii suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, adaugă avocatul.

Ulterior, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări. Decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău.

Solicitată de Ziarul de Gardă în 2015, Valentina Buliga a refuzat să comenteze o eventuală condamnare a Republicii Moldova de către CEDO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...