06:15:27 19.04.2024
Stiri

Cazul bătrânului din R. Moldova care a fost internat forțat la Psihiatrie, după ce a lovit un ministru, a ajuns la CEDO!

Social 28.06.2017 13:30 Vizualizări4190 Autor: Ziarul National
Cazul bătrânului din R. Moldova care a fost internat forțat la Psihiatrie, după ce a lovit un ministru, a ajuns la CEDO! ZdG


Curtea Europeană a Drepturilor Omului va examina cazul lui Mihai Dogotar, un bătrân de 74 de ani din R. Moldova, care a fost internat forțat într-un spital de psihiatrie, după ce a lovit-o, în 2014, pe fosta ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga.

Mihail Dogotar este pensionar și fost inginer cu un stagiu de muncă de 45 de ani, care de mai mult timp se află în litigiu cu Casa Națională de Asigurări Sociale, fiind nemulțumit de pensia pe care o are.

La o întâlnire cu locuitorii din Glodeni a ministrei Buliga, care a avut loc în mai 2014, bătrânul a lovit-o peste față pe aceasta, nemulțumit de răspunsul pe care i l-a dat, iar oamenii legii i-au intentat dosar penal pentru huliganism și l-au internat forțat la Psihiatrie.

„Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1 170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?”. Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, a povestit anterior Mihai Dogotar pentru ZdG.

Bătrânul, asistat de avocatul Vadim Vieru de la Asociația „Promo-Lex”, s-a plâns Curții Europene a Drepturilor Omului pe reținerea sa ilegală și spitalizarea forțată într-o instituție psihiatrică.

„În mai 2014, Procuratura Glodeni a numit prin ordonanță expertiza medico-legală psihiatrică ambulatorie în privința reclamantului. Potrivit reclamantului, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. Ulterior, reclamantul a observat că automobilul în care era, de fapt se deplasa spre clădirea Spitalului de Psihiatrie din m. Bălți. Reclamantul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. Mihail Dogotar spune că, la momentul efecturării expertizei, era agitat pentru că a fost mințit, iar investigația era făcută contrat voinței sale. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigații suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Promo-Lex”.

Procurorii au solicitat Judecătoriei Glodeni, în iunie 2014, a dispune expertiza medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară în privința reclamantului. Judecătoria Glodeni a examinat demersul procurorului în lipsa reclamantului, iar avocatul desemnat ca să acorde asistență juridică garantată de stat a considerat necesar de a susține în instanța de judecată demersul procurorului, contrar intereselor clientului și fără a consulta poziția acestuia. Instanța a admis demersul procurorului și a dispus expertiza medico-legală, psihiatrico-psihologică staționară suplimentară în privința reclamantului în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din or. Codru, mun. Chișinău.

În septembrie 2014, de bătrân s-au apropriat trei polițiști care i-au spus că „trebuie să-l aresteze”, pe motiv că există o decizie judecătorească care trebuie executată. Polițiștii l-au reținut forțat pe reclamant și l-au transportat la Spitalul Clinic de Psihiatrie or. Codru, mun. Chișinău, unde a fost internat forțat. În timpul aflării în Spitalul Clinic de Psihiatrie, reclamantul a fost supus examenelor medicale contrar voinței sale, prelevării de sânge și altor analize, diverselor proceduri medicale și muncii forțate. La fel, reclamantul a fost închis într-o secție cu alți pacienți care sufereau de boli mintale grave.

„Se pare că autorităţile Republicii Moldova nu şi-au învăţat lecţia după ce, în 2008, CEDO a condamnat ţara noastră în dosarul disidentului politic Gheorghe David, trimis în 1987 la tratament psihiatric forţat de fostul şef al statului, Nicolae Timofti, pe când era judecător, dar și în alte cauze similare. Ca și în alte cauze, în cauza Dogotar nu au existat temeiuri rezonabile de a priva persoana de libertate. Circumstanțele cauzei ne fac să credem că acesta a fost privat de libertate pentru a-i aplica o pedeapsă camuflată. Cauza dată scoate în evidență probleme grave legate de modul și procedura de dispunere și efectuare a expertizelor psihiatrice în ambulatoriu, dar și alte probleme legate de procedurile aplicate de polițiști în procesul de reținere, calitatea asistenței juridice etc.”, susține avocatul Asociației „Promo-Lex”, Vadim Vieru.

În decembrie 2016, judecătoria Glodeni i-a aplicat lui Mihai Dogotar o amendă de 200 de unități convenționale, hotărâre atacată cu apel.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md