Moldova, printre țările cu cele mai mici tarife la gaz și energie electrică din Europa

Republica Moldova este printre țările care au cele mai mici tarife la gaz și energia electrică din Europa, acestea fiind cu mult mai mici decât media europeană, potrivit agenției ruse de cercetări Riarating.

Astfel, Republica Moldova ocupă locul 5 în Europa după prețul la gaz. Cel mai ieftin gaz este în statele exportatoare de această resursă energetică – Kazahstan și Rusia, urmate de Belarus, Ucraina și Republica Moldova. Chiar și în state unde se extrag gaze naturale precum România, prețul este mai mare decât în Republica Moldova.

Tariful mediu în Europa este de 578 de dolari pentru o mie de metri cubi, în timp ce în Republica Moldova este de 340 de dolari. Suedezii achită peste 1300 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar în state precum Spania, Italia, Portugalia – aproape o mie de dolari, adică de 2,5 ori mai mult decât cetățenii moldoveni.

Aproximativ la fel este situația și în privința prețurilor la energia electrică. Republica Moldova ocupă locul 9 în topul țărilor europene cu cele mai mici tarife la energia electrică. Cea mai ieftină este în Kazahstan și Ucraina, urmate de Rusia. România, țară producătoare de energie electrică, este abia pe locul 15.

Moldovenii achită 5,9 ruble rusești pentru un kW/h, în timp ce media europeană este de 9,5 ruble. Belgienii, germanii și danezii achită tarife de peste trei ori mai mari decât moldovenii, potrivit studiului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.