(foto) Care sunt cele mai importante recomandări către UE ale tinerilor liderii, participanți la forumul din Varșovia

PPE4

300 de lideri tineri, experți şi factori de decizie din domeniul politicilor de tineret din statele membre ale UE şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina au lucrat împreună timp de două zile la Forumul pentru Tineri al Parteneriatului Estic (PaE) în Varşovia între 22-23 iunie.

Comisarul Hahn și Directorul General Reicherts s-au adresat plenului şi unui grup de absolvenţi Erasmus+, studenţilor Erasmus+ din ţările partenere care studiază în Varşovia şi câştigătorilor concursului de eseuri #EUaroundU. Ambii au subliniat importanţa tinerilor în calitate de actori ai schimbării şi necesitatea de a avea o colaborare mai strânsă cu tinerii la proiectarea politicilor şi acţiunilor destinate lor.

PPE2

Obiectivul principal tematic a fost participarea şi implicarea activă în societate a tinerilor, precum şi implicarea lor în procesul de luare a deciziilor. La seminariile Forumului, tinerii activişti au elaborat recomandări concrete către UE, statele ei membre şi guvernele statelor membre ale PaE menite a ajuta la formarea viitoarelor politici pentru tineret. Propunerile vor fi, de asemenea, discutate la dezbaterile Summit-ului Parteneriatului Estic care va avea loc la Bruxelles la data de 24 noiembrie 2017.

PPE3

Recomandările au fost elaborate în trei domenii de bază: 1) tinerii ca cetăţeni activi, critici şi responsabili; 2) tinerii şi antreprenoriatul şi 3) o educaţie de calitate bună.

La primul domeniu, tinerii au solicitat ca elaborarea politicilor să se realizeze de o manieră favorabilă tinerilor prin: stabilirea condiţiilor favorabile pentru organizaţiile de tineret şi prioritizarea proiectelor dedicate tineretului la alocarea fondurilor UE. Ei au cerut ca tinerii din PaE să aibă acces la Corpul European al Solidarităţii şi înfiinţarea bazei de date online a absolvenţilor cursurilor de voluntari internaţionali.

PPE5

Un suport sporit pentru programele sociale de antreprenoriat a fost punctul central de discuţie în al doilea domeniu. Participanţii la forum au pledat pentru crearea unui fond internaţional pentru investiții în antreprenoriat social şi au subliniat necesitatea de a crea mai multe sisteme de sprijin pentru întreprinderile sociale. Ei au invitat guvernele să ofere stimulente pentru tinerii care doresc să înfiinţeze întreprinderi, să reducă impozitarea, să elimine birocraţia şi să ofere finanţare la nivel profesional pentru tinerii antreprenori.

PPE6

În ceea ce priveşte al treilea domeniu, tinerii lideri au solicitat factorilor de decizie să acorde mai multă atenţie abilităţilor necesare pentru a reuşi pe piaţa forţei de muncă moderne. Participanţii au solicitat constituirea unui dialog adecvat între ONG-uri relevante, şcoli, factorii de decizie politică, experţii din sistemul de educaţie formală şi non-formală, în scopul de a revizui programa de studiu naţională existentă, de a produce îmbunătăţiri în cazul în care este necesar şi pentru crearea sinergiei între actorii din sistemul de educaţie formale şi nonformale.

PPE4

Forumul Tinerilor din Parteneriatul Estic care a avut loc la Varşovia  a fost a treia conferinţă dedicată problemelor relevante pentru tineri, organizat în marja Summit-ului Parteneriatului Estic. Forumurile anterioare pentru tineret ale Parteneriatului Estic au avut loc în Lituania (2013) şi Letonia (2015) și s-au concentrat pe probleme de incluziune socială şi pe problemele ocupării forţei de muncă.

***

  • Ca parte a programelor Erasmus+, până în prezent peste 600 de studenţi şi cadre didactice din ţările Parteneriatului Estic au primit burse din partea Uniunii Europene pentru a studia şi a fi instruiți în Europa, şi peste 2.700 studenţi şi personal din ţările UE vor primi granturi pentru perioada lor de mobilitate în țările Parteneriatului Estic. Peste 20.000 de tineri şi experți în probleme de tineret din ţările Parteneriatului Estic au fost implicaţi în activităţi de educaţie non-formală Erasmus+: mobilitate, schimburi de tineret, dialogul politic şi participare civică prin Serviciul European de Voluntariat.
  • Unul din programele cele mai noi finanţate de UE pentru suportul tineretului din ţările PaE este Iniţiativa EU4Youth, care pune la dispoziţie €20 de milioane pentru a stimula participarea activă a tinerilor în societate şi angajarea lor, prin dezvoltarea acelor aptitudini, care îi pot sprijini pentru a deveni lideri şi antreprenori. Ca parte a acestui pachet de sprijin, EU4Youth va oferi € 8 de milioane în granturi pentru a sprijini tinerii care participă activ în viaţa politică, socială şi economică.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente