Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cazul pensionarului plasat forțat la…

Cazul pensionarului plasat forțat la Psihiatrie după ce lovit-o pe ex-ministra Buliga va fi examinat la CtEDO

Pensionarul din Glodeni care în 2014 a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, pe atunci ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, s-a plâns la CEDO după ce, drept urmare a incidentului, a fost internat forţat la Psihiatrie. La 6 iunie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului R. Moldova plângerea Mihail Dogotar v. Republica Moldova (nr. 12653/15 din 28 februarie 2015). O hotărâre pe acest caz CtEDO va pronunța după expedierea de către părți a observațiilor cu privire la admisibilitate și fondul cauzei, comunică Promo-LEX.

În mai 2014, Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Pensionarul Mihail Dogotari, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei.

„Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povestea în 2015 pentru ZdG Mihail Dogotari.

În doar câteva ore, Mihail Dogotar, pensionar și fost inginer cu un stagiu de muncă de 45 de ani, s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. Tot atunci, Procuratura Glodeni a numit prin ordonanță expertiza medico-legală psihiatrică ambulatorie în privința bărbatului. Potrivit acestuia, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. Ulterior, pensionarul a observat că automobilul în care era, de fapt se deplasa spre clădirea Spitalului de Psihiatrie din m. Bălți. Reclamantul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, respectiv a fost încătuşat.

Mihail Dogotar spune că la momentul efecturării expertizei era agitat pentru că a fost mințit, iar investigația era făcută contrar voinței sale. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigații suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar.

La sfârşit de iunie, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări, iar decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău. În timpul aflării în Spitalul Clinic de Psihiatrie, reclamantul a fost supus examenelor medicale contrar voinței sale, prelevării de sânge și altor analize, diverselor proceduri medicale și muncii forțate. La fel, reclamantul a fost închis într-o secție cu alți pacienți care sufereau de boli mintale grave.

La sfârşit de februarie 2015, bătrânul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-au fost încălcate dreptul la libertate şi siguranţă – articolul 5 CEDO, dreptul la un proces echitabil – articolul 6, dar şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – articolul 8.

„Se pare că autorităţile Republicii Moldova nu şi-au învăţat lecţia după ce în 2008 CtEDO a condamnat ţara noastră în dosarul disidentului politic Gheorghe David, (a se vedea David v. Moldova, no. 41578/05, 27 Noiembrie 2007), trimis în 1987 la tratament psihiatric forţat de fostul şef al statului, Nicolae Timofti, pe când era judecător, dar și în alte cauze similare (a se vedea Gorobet v. Moldova, no. 30951/10, 11 Octombrie 2011). Ca și în alte cauze, în cauza Dogotar nu au existat temeiuri rezonabile de a priva persoana de libertate. Circumstanțele cauzei ne fac să credem că acesta a fost privat de libertate pentru ai aplica o pedeapsă camuflată. Cauza dată scoate în evidență probleme grave legate de modul și procedura de dispunere și efectuare a expertizelor psihiatrice în ambulatoriu, dar și alte probleme legate de procedurile aplicate de polițiști în procesul de reținere, calitatea asistenței juridice, etc.”, susține avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru.

 În decembrie 2016, judecătoria Glodeni i-a aplicat, lui Mihail Dogotar o amendă de 200 unități convenționale,  în baza art. 287 alin. 1 (huliganism), dosar pornit în mai 2014.  Hotărârea nu este definitivă și irevocabilă, aceasta a fost atacată cu apel.

Citiți și

La CEDO, după ce a fost internat forţat la Psihiatrie pentru că a lovit un ministru