15:47:36 28.03.2024
Stiri

Zi de DOLIU pentru Basarabia: Pe 28 iunie 1940 a fost alipită la Uniunea Sovietică. Unioniștii anunță „al doilea val de RENAȘTERE NAȚIONALĂ”

Politică 28.06.2017 12:00 Vizualizări5050 Autor: Ziarul National
Zi de DOLIU pentru Basarabia: Pe 28 iunie 1940 a fost alipită la Uniunea Sovietică. Unioniștii anunță „al doilea val de RENAȘTERE NAȚIONALĂ” WordPress


Pe 28 iunie 1940, unitățile militare sovietice au pătruns în Basarabia și Bucovina de Nord, părți ale României anexate la Uniunea Sovietică, după ce, în anul 1939, fusese semnat pactul Ribbentop-Molotov, prin care Stalin și Hitler divizau Europa Centrală şi de Est.

Cu două zile mai înainte, pe 26 iunie, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era amenințată cu războiul.

Unioniștii din R. Moldova cataloghează ziua de 28 iunie 1940 ca fiind una de doliu pentru națiunea română.

„Este ziua ocupației sovietice și suntem obligați să ne trezim”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Boris Volosatîi, director al Liceului Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

Scriitorul Nicolae Dabija a anunțat că „Sfatul Țării - II” și Asociația tinerilor unioniști ODIP pornesc „al doilea val al renașterii naționale” printr-o „caravană a Unirii”, care își propune să ajungă în fiecare casă din R. Moldova pentru a explica beneficiile Unirii R. Moldova cu România.

Astăzi, și Partidul Liberal a depus flori la Piatra Comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei.

Liberala Veronica Herța a declarat că ziua de 28 iunie, ca și cea de 6 iulie (cel mai mare val de deportări din Basarabia - n.r.), precum și altele de acest fel sunt „zile negre pentru multe familii” din acest spațiu. Aceasta a declarat că bunicii ei au fost deportați în Siberia, iar tatăl său s-a npscut pe alte pământuri, din cauza celor care au venit „să ne învețe cum să trăim”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md