Noi reguli de acordare a subvenţiilor în agricultură!

Din 27 iunie, producătorii agricoli pot depune cereri pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2017. Totodată, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a precizat că pentru a beneficia de subvenții, producătorii agricoli trebuie să respecte noi reguli.

Astfel, începând cu anul curent, pentru investițiile ce depășesc 500 mii de lei, producătorii agricoli vor trebui să aibă la bază un plan de afaceri, iar mărimea subvențiilor pentru toate categoriile de agricultori nu va depăși 50% din costul investițiilor.

Potrivit Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, nu vor fi pasibili de subvenționare producătorii agricoli care în ultimii 3 ani calendaristici au obținut subvenții din partea statului, cumulativ pe măsuri în mărime de 9,0 mil. lei.

Mai nou, începând cu acest an, producătorii agricoli vor fi obligați să aplice și să întrețină materialele de vizibilitate aplicate pe obiectul investiției.

Cei care practică agricultura ecologică vor fi obligați să activeze în domeniu, pe o durată de cel puțin 5 ani, în condițiile când aceștia încalcă prevederea, vor restitui suma alocată de stat. Anterior, acest termen era până la 3 ani.

De asemenea, AIPA a precizat că începând de acest an producătorii agricoli vor putea beneficia de mijloace financiare pentru participarea şi organizarea de expoziții, târguri, concursuri, cu profil agroalimentar, inclusiv în rețelele de comercializare pe piața externă.

Mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin nu va depăși suma de 3,0 mil. lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători plafonul va fi în limita de 4,5 mil. lei.

 Fondul de subvenționare pentru acest an este de 900 de milioane de lei, însă după achitarea datoriilor de 335 de milioane de lei, suma pentru achitarea subvențiilor în anul curent este de 565 de milioane.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.