Martorii Escape. Cum e să călătorești cu o agenție de turism ce are o abordare informală

19250597_1083954201734637_6092364815921156434_o

Escape este o agenție de turism ce organizează călătorii destinate tinerilor, punând accent pe noi experiențe, aventuri, prieteni și distracție. Echipa #diez a discutat cu fondatorul Escape, Alexei Sliusarev, pentru a afla mai multe detalii despre specificul acestei agenții și de ce ar merita să te aventurezi într-o călătorie anume cu ea.

Există două reviste care, vrei/nu vrei, oricum îți nimeresc în mână sau le găsești prin casă: „Turnul de Veghe” și „Treziți-vă”. Acestea sunt două publicații ale Martorilor lui Iehova. Cel puțin o dată fiecare ajunge să le răsfoiască sau chiar să le citească pe diagonală. Primul lucru ce îți sare în ochi și acolo rămâne sunt imaginile – oameni cu zâmbet radiant, toți unul ca unul fericiți, senini și un pic dubioși prin această perfecțiune omniprezentă.

Cam asta e prima asociere care ți se creează atunci când vezi fotografiile celor care călătoresc cu agenția Escape, deși „agenție” cam roade urechea în cazul dat. Grupul, familia, celula societății, măcar și secta Escape tot pare mai potrivit. Fotografiile lor sunt asemeni celor din revistele menționate, fix așa, doar că altfel, foarte altfel. Ei sunt adevărați.

Escape este un proiect care și-a propus să reinventeze, iar în termeni locali poate chiar să revoluționeze domeniul turismului. De regulă, suntem obișnuiți cu trei tipuri de călătorii, vacanțe.

I. „Repede, repede, repede, hai că pleacă autocarul, lasă calul, altădată ai să cumperi cercei handmade.” Tipul de excursii care îți amintesc mult de cele organizate pentru elevi. Câte cinci mănăstiri pe zi, două muzee și o jumătate de oră rezervată procurării suvenirelor.

II. „Am mâncat, acum se poate de dormit. Am dormit acum se poate de mâncat.” Și undeva între acestea două strecurăm și mersul la plajă. Aceasta e vacanța all inclusive: plajă, hotel, mâncare și mâncare, hotel, plajă.

III. „În fotografiile de pe Airbnb arăta mai bine.” Acestea sunt vacanțele ce au drept slogan: „Ne lămurim pe loc”. Sunt cazuri când pot fi extraordinare, când toate planetele se aliniază pentru ca tu să fii la locul potrivit, în momentul potrivit. Și totuși, uneori peripețiile devin prea multe și deja îți e dor de plajă, hotel, mâncare.

 

Și este Escape.

În ultima perioadă, Escape se concentrează mai mult pe călătorii cu autocarul. Fiecare călătorie durează 10-11 zile și presupune mai multe destinații, spre exemplu traseul: Barcelona, Nisa, Monaco, Milano, Budapesta, Balaton. Grupul este format din aproximativ 55 de persoane + membrii staffului. Înainte de plecare, într-un weekend, se organizează un soi de petrecere/speed dating cu tot grupul. În așa mod, între membrii acestuia se creează o conexiune, exact atât cât e nevoie pentru ca odată urcați în autocar, să înceapă petrecerea.

O zi în Barcelona cu Escape, descrisă de către fondatorul agenției, Alexei Sliusarev:

„Ajungem la hotel, o oră-două de timp liber în hotel pentru odihnă, duș etc. Ne întâlnim cu ghidul, mergem prin cele mai cunoscute locuri din Barcelona. Ghidul povestește exact cât e nevoie, fără a se aprofunda în relatarea evenimentelor din 1872… Totodată, vizităm și locurile mai puțin cunoscute turiștilor: ulicioare ascunse cu un farmec aparte, clădiri, pereți cu street art, un restaurant frecventat de localnici unde mâncarea e gustoasă și la preț accesibil etc.

Alexei Sliusarev fondator Escape
Alexei Sliusarev
fondator Escape


Apoi, închiriem biciclete și mergem spre locul nostru special. Drumul e destul de lung, așa că în traseu sunt incluse și alte locuri interesante. Acolo și ne odihnim puțin, mai mâncăm ceva… Odată ajunși la destinație, lăsăm bicicletele, cumpărăm din supermarket niște snackuri și Sangria cu gheață. Suntem pe vârful unui deal de unde poți vedea toată Barcelona.

10 minute de liniște, fiecare e pe planeta sa. 10 minute și totul începe din nou – muzică, Sangria, râsete, fotografii…

Același lucru continuă și noaptea, pe plajă. De regulă, a doua zi schimbăm mijlocul de transport, de la biciclete trecem la yacht. Departe, departe de plajă cu muzică tare, dansuri, Sangria, sărituri în apă etc.

Întotdeauna încercăm să diversificăm mijloacele de transport. Așa am ajuns să zburăm și cu elicopterul în Monaco sau să ne întoarcem la hotel cu limuzina în Budapesta. Așa s-a întâmplat că limuzina ne costa mai ieftin ca taxiul. Deși eram morți de oboseală, odată ce am urcat în taxi a pornit filmul: șampanie, muzică, acoperișul deschis, heroes just for one night…”

 

18527457_1059370087526382_8421352795084081602_o

Cei care aleg să petreacă 10-11 zile cu Escape sunt, de regulă, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Se întâmplă și excepții, tineri în suflet și prezenți la fiecare petrecere. Mulți își găsesc în timpul călătoriei perechea sau se creează prietenii chiar durabile, adevărate. Cu Escape îți poți permite să fii liber și totodată relaxat. Dacă nu vrei să petreci toată ziua cu grupul, ești liber să faci tot ce vrei, important e să fii la timp la punctul de plecare. Nici de fotografii, video nu trebuie să-ți faci griji. Doi profesioniști vor prinde cele mai frumoase momente, chiar și acelea de care, din motive atotcunoscute, nu îți prea aduci aminte…

 

14633116_898417853621607_1053090030383859514_o
14500710_894911423972250_8944612855172173971_o
14608742_894943630635696_1983772528970371138_o
MO (74)
Escape e despre dorința de a evada din contracte, ședințe, gânduri existențiale lângă cooler, rutina weekendurilor în aceleași localuri, e despre senzația de „sunt aici și acum”… și trăiesc filmul meu.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Djein Vacari
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente