Solicitarea adresată Consiliului Superior al Procurorilor a venit după ce zece din 23 de absolvenţi ai INJ au picat testul la poligraf, scrie Anticoruptie.md. CSP a examinat sâmbătă, 24 iunie, propunerea Institutului Naţional al Justiţiei de suspendare a prevederii din Regulamentul CSP care stabileşte că în Registrul candidaţilor pot fi incluşi doar cei care au promovat testul la detectorul comportamentului simulat.

Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, susţine că reprezentanţii INJ au explicat în cadrul şedinţei de sâmbătă că mai mulţi absolvenţi ai Institutului au invocat faptul că atunci când  au fost admişi la INJ nu exista încă prevederea legală cu privire la obligativitatea testului la poligraf pentru admiterea în profesia de procuror. Obiecţiile vin de la absolvenţii promoţiei 2014-2016, dar şi de la audienţii INJ din promoţia 2016-2018.
„În aceste condiţii, există riscul ca aceşti absolvenţi să nu mai accepte să candideze la funcţia de procuror, iar statul a cheltuit pentru instruirea lor”, a redat Roşioru argumentele INJ.
CSP a luat decizia de a amâna examinarea cererii INJ până la pronunţarea hotărârii Curţii Supreme de Justiţie pe o cerere depusă în judecată de cei zece absolvenţi ai Institutului care au picat testul la poligraf. Potrivit agendei CSJ, şedinţa de judecată în cazul celor zece candidaţi la funcţia de procuror urmează  să aibă loc pe 13 iulie 2017. Ei cer anularea hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 2 iunie 2017 prin care a fost respinsă includerea lor în Registrul candidaţilor pe motiv că nu au promovat testul la poligraf.
Regulamentul Consiliului Superior al Procurorilor prevede expres că Aparatul Consiliului înscrie în Registru candidatul la funcţia de procuror după primirea tuturor actelor menţionate la art.22 alin.(2) al Legii cu privire la Procuratură. „Candidaţii inapţi din punct de vedere medical şi cei care nu au promovat testul la detectorul comportamentului simulat nu se includ în Registru”.