Pavel Filip: Consiliul Europei a devenit un agent al schimbărilor democratice în Republica Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a ținut astăzi un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Premierul a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei şi reformele esenţiale implementate în ţara noastră, cu sprijinul şi în conformitate cu recomandările APCE.

Premierul a remarcat că, în timp, Consiliul Europei a devenit un agent al schimbărilor democratice în Republica Moldova. „Ne leagă un istoric de 22 ani de cooperare și 25 de ani de independență, resimţiți printr-un şir întreg de transformări radicale – de la reformarea şi ajustarea cadrului normativ, constituţional, la crearea de instituţii şi schimbări de mentalitate”, a spus Pavel Filip.

Şeful Executivului a menţionat principalele rezultate ale cooperării Republicii Moldova cu APCE şi comitetele de monitorizare ale Consiliului Europei, printre care implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei, intrarea în vigoare a Legii privind reformarea instituţiei procuraturii, implementarea Legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, realizarea Strategiei naţionale de descentralizare, ş.a.

O altă reformă ambiţioasă şi complicată este cea a administraţiei publice, fiind demarată restructurarea Guvernului. De asemenea, au fost întreprinse măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru mediul de afaceri prin reducerea birocraţiei, o atenţie aparte fiind acordată dezvoltării sectorului IT.

Prim-ministrul a subliniat că toate reformele lansate se regăsesc în programele de cooperare incluse în noul Plan de Acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020, lansat oficial la Chişinău la 30 mai 2017.

Planul de acțiuni anterior, pentru 2013-2016, a adus o serie de rezultate palpabile la nivel național și sunt convins că împreună cu Consiliul Europei și statele membre, se va reuși intensificarea obținerii impactelor scontate în domeniile definitorii ale Consiliului Europei”, a notat Pavel Filip.

Referitor la conflictul transnistrean, Pavel Filip a reiterat că singura cale de soluţionare a acestuia este dialogul şi dacă necesităţile adevărate ale oamenilor vor fi puse mai presus decât poziţiile ideologizate, va fi posibilă avansarea pe acest segment.

La finalul discursului, prim-ministrul a subliniat că obiectivul central al ţării noastre rămâne încheierea procedurii de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prioritate inclusă în Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova şi în Planul de acţiuni pentru anii 2016-2018.

În această ordine de idei, Pavel Filip a spus că Executivul contează în continuare pe sprijinul APCE în aplicarea reformelor şi trecerea la dialogul post-monitorizare: „Vă asigur că a venit timpul pentru a fi făcut acest pas și pentru a fi identificate argumentele și probele care să susțină acest deziderat firesc. Republica Moldova are un potenţial real de a asigura o abordare diferențiată, iar cetățenii săi merită să fie încurajați şi asigurați că au un loc al lor în spaţiul european al valorilor democratice”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.