Propunerea Platformei DA pentru îmbunătăţirea sistemului electoral actual: „Votul preferenţial” şi cote obligatorii pentru tineri, femei, diasporă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce au protestat alături de societatea civilă şi partidele parlamentare şi extraparlamentare de opoziţie împotriva „tandemului Dodon-Plahotniuc privind schimbarea sistemului electoral”, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) a anunţat astăzi despre lansarea în viitorul apropiat a unui proiect privind „reformarea sistemului electoral proporţional în beneficiul oamenilor” pentru alegerile din anul 2022. Proiectul prevede votul preferenţial în Parlament, atunci când alegătorul votează atât partidul politic, cât şi ordinea candidaţilor în lista propusă de acesta, precum şi un şir de alte modificări, inclusiv asigurarea unor cote de reprezentare în Parlament a candidaţilor tineri, a femeilor, reprezentanţilor diasporei etc.

„Reafirmând ataşamentul Platformei Demnitate şi Adevăr pentru sistemul electoral proporţional, care asigură o minimă garanţie pentru funcţionarea democraţiei reprezentative pentru Republica Moldova, considerăm totodată că a venit momentul oportun pentru reformarea reală şi îmbunătăţirea substanţială pentru sistemul electoral proporţional. În acest sens, Platforma Demnitate şi Adevăr vine cu o serie de iniţiative care au drept scop îmbunătăţirea semnificativă a sistemului electoral actual pentru a asigura o mai bună reprezentare a cetăţenilor în Parlament de către persoane alese în mod transparent, în baza principiilor de meritocraţie, integritate, profesionalism, capabile să elaboreze acte legislative şi politici de stat în beneficiul ţării şi al cetăţenilor”, se menţionează în declaraţia PPDA, dată citirii de către preşedintele formaţiunii Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, propunerea privind „votul preferenţial”, indică că ordinea finală a candidaţilor în lista propusă de formaţiunile politice care participă la scrutin, „depinde strict de opţiunea alegătorilor şi numărul de voturi acordate pentru fiecare candidat, indiferent de lista iniţială înregistrată la Comisia Electorală Centrală”. La fel, potrivit proiectului, acesta va asigura „o largă reprezentativitate”, inclusiv o creştere de la 40% la 50% a cotei femeilor în listă, prezenţa tinerilor – 25% din lista totală, iar pentru diasporă o cotă de 20% din numărul de mandate.

„Nu este nevoie să faci tot felul de circumscripţii aşa cum vor cei de la guvernare. Şi ei le au deja – circumscripţiile. Vorbim despre o singură circumscripţie electorală naţională”, a menţionat în cadrul conferinţei Andrei Năstase, care s-a referit şi la solicitărilor formaţiunii privind depolitizarea Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului, precum şi asigurarea unui spaţiu de emisie la televiziunea naţională pentru toţi candidaţii care participă în scrutinul parlamentar.

Nu în ultimul rând, ţinând cont a opiniei Comisiei de la Veneţia şi OSCE/ODIHR care au spus „fără echivoc” că modificarea sistemului electoral „pune în pericol democraţia din Republica Moldova” şi că „nu recomandă operarea acestor modificări”, PPDA a reiterat solicitarea către PD-PSRM să se conformeze şi să-şi retragă „imediat şi necondiţionat proiectul de lege din Parlament”.

„Noi trebuie să facem tot posibilul ca să nu admitem să aibă loc votarea în cea de-a doua lectură. Cum vom face acest lucru, trebuie să avem o mai bună comunicare cu societatea civilă şi partenerii noştri. Plahotniuc şi Dodon ar trebui să se preocupe în primul rând de listele lor, apoi de listele altor partide care nu au fost la guvernare. Să-şi vadă de borsetcile lor”, a mai îndemnat Andrei Năstase.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...