Premierul indian, primit astăzi de Donald Trump la Casa Albă. Ce subiecte vor discuta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump îl primeşte luni pe premierul indian Narendra Modi la Casa Albă, cu scopul creării unor legături personale strânse în pofida divergenţelor legate de anumite subiecte precum imigraţia şi climatul, relatează AFP. După o întrevedere în Biroul Oval luni după-amiază, cele două oficialităţi vor participa la o cină de lucru la Casa Albă. Deşi au fost anunţate declaraţii, nici o conferinţă de presă nu este prevăzută.

Preşedintele american a afirmat că doreşte discuţii aprofundate cu un „prieten adevărat”. Casa Albă a afirmat în nenumărate ocazii că cei doi lideri au „multe lucruri în comun”. Această decizie, care contrastează cu modul de desfăşurare a vizitelor altor lideri, precum cea a premierului japonez Shinzo Abe, ar putea fi explicată de dorinţa Casei Albe de a evita o avalanşă de întrebări privind ancheta legată de un eventual amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Însă între Trump şi Modi există o serie de dezacorduri. Cel mai important se referă la problema spinoasă a sistemului de vize H-1B pe care Donald Trump, care a promis în campania electorală să ofere prioritate americanilor, intenţionează să-l reformeze. Preferate de companiile specializate în noile tehnologii, aceste permise de muncă (cu durată determinată) destinate oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi programatorilor informatici sunt în special o poartă de acces pentru mulţi indieni atraşi de Silicon Valley.

Retragerea SUA din acordul de la Paris privind climatul anunţată de Donald Tump este o altă problemă discutabilă, în contextul în care Casa Albă acuză India că beneficiază de un tratament special în cadrul acordului.

În domeniul apărării, un anunţ ar urma să fi făcut în legătură cu vânzarea către New Delhi de către grupul General Atomics a unor drone militare în valoare totală de peste două miliarde de euro.

Problema securităţii regionale ocupă şi ea un loc important în discuţiile dintre cei doi lideri în condiţiile în care Washingtonul intenţionează să desfăşoare peste 5.000 de militari în Afganistan.

„India a jucat un rol pozitiv în Afganistan”, a declarat o oficialitate americană, amintind că New Delhi a promis un ajutor în valoare de peste 3 miliarde de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...