(FOTO) Valorează mai mult decât aurul; Iată care este cel mai scump condiment din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai scump și cel mai căutat condiment din lume, cunoscut sub numele de „aurul roșu”, costă chiar mai mult decât aurul clasic.

Șofranul (Crocus sativus) este o plantă mediteraneană, din care se pot extrage condimentul șofran, uleiuri aromatice, precum și numeroase alte substanțe cu utilizări în medicină și alimentație.

Cu un preț de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, șofranul este mai scump decât cel mai tranzacționat metal la nivel mondial, în speță aurul. Valoarea sa s-a menținut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200.000 de fire delicate de șofran de la aproximativ 70.000 de flori șofran.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția datează de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de șofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale, pentru cosmeticele sau medicina tradițională de proveniență iraniană.

Șofranul din Iran, cel de culoare roșu aprins, este cel mai scump, iar calitatea sa este superioară față de șofranul indian, care are o culoare portocalie, scrie CNN.

150527162921-saffron-factory-exlarge-169

După ce au scăpat de sancțiunile occidentale, care au afectat puternic și producătorii de șofran, iranienii pot din nou să se bucure de o piață de desfacere mult mai largă.

150527164157-saffron-spain-exlarge-169

Deși s-au lovit de numeroase dificultăți în ultimii ani, în special din cauza sancțiunilor, producția crește de la an la an, acest condiment fiind tot mai apreciat în întreaga lume.

Alte state care mai produc șofran sunt India și Spania, însă calitatea acestuia este net inferioară producției din Iran.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...