"Între 65% şi 70% din centrul vechi a fost eliberat, mai rămâne de cucerit mai puţin de un kilometru pătrat", a declarat pentru AFP locotenent colonelul Salam al-Obeidi, de la serviciile de elită ale contraterorismului care coordonează asaltul. Oficialitatea irakiană a vorbit din interiorul centrului vechi distrus, la circa 50 de metri de ce a mai rămas din minaretul înclinat supranumit al-Hadba (Cocoşatul), distrus miercuri de gruparea teroristă sunită. Mai sunt doar "câteva sute de combatanţi Daesh" în centrul vechi, a apreciat al-Obeidi. Străduţele înguste din centrul vechi, care adăposteşte numeroase comori arhitecturale, erau pline de moloz şi dărâmături.

Potrivit Reuters, locuitorii din Mosul au sărbătorit primul lor Eid el-Fitr, mare sărbătoare musulmană care marchează sfârşitul lunii sacre a Ramadanului, fără prezenţa jihadiştilor SI. Copiii s-au adunat în pieţele din zona de est a oraşului. Unii s-au dat în leagăn, alţii s-au jucat cu puşti şi pistoale de jucărie, printre singurele jucării permise de militanţii SI, după ce aceştia au preluat controlul asupra oraşului, în iunie 2014.

Jihadiştii au impus o versiune extremă a islamului care asocia jucăriile cu chip — cum ar fi păpuşile — cu idolatria. Ei i-au încurajat pe tineri să se antreneze cu arme şi au modificat manualele şcolare astfel încât acestea să reflecte ideologia militară. De exemplu, copiilor li se cerea să facă adunări cu bombe la exerciţiile de matematică. Rugăciunile de Eid el-Fitr erau permise de SI, dar nu şi festivităţile care au loc cu prilejul acestei sărbători.

Aproximativ 350 de luptători jihadişti, majoritatea dintre ei nefiind irakieni, mai apără poziţiile grupării în centrul vechi al Mosul, o zonă foarte populată, a anunţat duminică un general irakian care a adăugat că se aşteaptă ca bătălia pentru Mosul — al doilea cel mai mare oraş din Irak, situat în nordul ţării — să se încheie în câteva zile.

"Majoritatea morţilor sunt străini, majoritatea luptătorilor sunt străini, i-am văzut cum încercau să fugă trecând Tigrul", a declarat general maiorul Sami al-Arithi, comandantul Serviciului de Contraterorism (CTS). Unităţi de luptă americane antrenate în războiul urban deschid calea pe străduţele înguste ale centrului istoric al Mosul situat pe malul vestic al fluviului Tigru.

Peste 50.000 de civili, aproape jumătate din populaţia centrului vechi al Mosulului, sunt în continuare blocaţi în spatele liniilor Statului Islamic, ceea ce complică avansul trupelor, a declarat Arithi. Civilii sunt blocaţi în case vechi, aflate în ruină, în condiţii îngrozitoare, cu puţină hrană, apă sau medicamente, potrivit mărturiilor persoanelor care au reuşit să fugă.

Organizaţiile care acordă ajutor civililor au declarat că Statul Islamic i-a împiedicat pe mulţi să plece, folosindu-i ca scuturi umane. Sute de civili care încercau să fugă din centrul vechi al Mosulului au fost ucişi în ultimele trei săptămâni.