Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-ministrul Transporturilor va mai sta…

Ex-ministrul Transporturilor va mai sta 25 de zile în izolator

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis ieri, 24 iunie, să prelungească mandatul de arestare pe numele ex-ministrului Transporturilor și Infractructurii Drumurilor. Astfel, Iurie Chirinciuc va mai sta alte 25 de zile în izoltaor.

La începutul lunii mai, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Veaceslav Teleman, directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), şi şefii a două companii de construcţii, Nicolae Ciobanu de la „Global Trans Construction” şi Marin Sârbu de la „Nouconst” SRL, au fost reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție în urma unor percheziţii desfăşurate la domiciliile şi birourile conducerii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), dar şi la sediile celor doi agenţi economici.

Potrivit urmăririi penale, Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în complicitate cu directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD) şi şefii celor două companii de construcţie reținuți, ar fi exercitat presiuni asupra companiei bulgare „SK-13 Patstroy”, cea care a câștigat licitația pentru reabilitarea drumului „R6 M1-Ialoveni”, cu o lungime de 6,5 km, pentru ca aceasta să cedeze 50 la sută din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 milioane de euro) celor doi agenți economici. „Ulterior, referindu-se la o indicaţie a ministrului, administratorul „Global Trans Construction” ar mai fi estorcat de la acelaşi agent economic 5 la sută din suma contractului, adică circa 400 de mii de euro, o parte din bani (80 000 de euro) urmând să revină factorilor de decizie din cadrul ASD”, anunță CNA.

La scurt timp, organele de drept au făcut publice mai multe imagini video, făcute cu o cameră ascunsă instalată în biroul lui Chirinciuc. În cel mai „compromițător” episod, un bărbat îi oferă ministrului un pachet, iar Chirinciuc îl pune într-un safeu, fără a se uita ce este în interior. Ulterior, surse din cadrul anchetei au precizat că în pachet s-ar fi aflat „o sumă impunătoare de bani”. Persoana care a oferit pachetul ar fi, după constatările reprezentanților MTID, Adrian Rucan, directorul și fondatorul companiei de construcții „Ecosem Grup”, care, întâmplător sau nu, în ultimii ani, a început să aibă mai multe probleme cu organele de drept, dând blocurile în exploatare cu încălcări sau întârziere. Firma era subcontractantul companiei bulgare și cea care urma să execute lucrările de reabilitare a drumului.