18:11:20 19.04.2024
Stiri

Andrian Candu: "Comisia de la Veneţia nu are dreptul să impună un sistem electoral. Îl decide cetăţeanul"

Politică 24.06.2017 17:30 Vizualizări6910 Autor: Ziarul National
Andrian Candu:


Democraţii vor iniţia, săptămâna viitoare, noi dezbateri privind schimbarea sistemului electoral, iar proiectul care prevede votul mixt va fi îmbunătăţit, inclusiv având în vedere unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia.

Deşi Comisia de la Veneţia nu recomandă schimbarea sistemului electoral în acest moment, poziţie susţinută de oficialităţile UE şi SUA, spicherul Andrian Candu susţine că proiectul va fi votat în lectură finală până la finele acestei sesiuni parlamentare.

CITIŢI şi Oficial american, în vizită la Chișinău: Implementarea completă a recomandărilor Comisiei de la Veneția, tragerea la răspundere a celor implicați în frauda bancară și diversificarea surselor energetice

"Comisia de la Veneţia vine cu recomandări, dar niciodatp nu impune un anumit sistem unui stat. Comisia de la Veneţia nici nu are dreptul să impună un sistem electoral sau altul, îl decide cetăţeanul, este dreptul suveran al statului. Comisia de la Veneţia a venit cu un şir de recomandări pe care le-am examinat şi deja căutam soluţii pentru ele. De exemplu, ceea ce ţine de formarea circumscripţiilor electrorale, avem deja unele idei privind votul în diasporă şi în Transnistria, la fel încercăm să soluţionăm problema şi deja avem unele propuneri", a declarat Candu, ieri-seară, în cadrul emisiunii "În profunzime" de la Pro TV.

CITIŢI şi UE solicită autorităților de la Chișinău să RESPECTE recomandările Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral mixt

Andrian Candu a preziat că recomandarea privind găsirea unui consens larg este greu de îndeplinit.

"Atunci când citim opinia Comisiei de la Veneţia, trebuie să luăm în considerare contextul şi să vorbim despre unele deficienţe pe care noi o să încercăm să le soluţionăm pentru a imbunătăţi proiectul. Se vorbeşte despre oportunitatea politică, fiind motivată în acest sens de lipsa consensului. La ora actuală, în R. Molddova nu există consens la niciun subiect", a spus Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md