01:10:45 29.03.2024
Stiri

OFERTA Londrei pentru europenii din Regatul Unit. Ce trebuie să facă pentru a primi DREPTURI egale cu britanicii

Știri 24.06.2017 10:01 Vizualizări2377 Autor: Ziarul National


OFERTA Londrei pentru europenii din Regatul Unit. Ce trebuie să facă pentru a primi DREPTURI egale cu britanicii Sursa: ziare.com

Cetăţenii europeni pot primi - după ce trăiesc în Regatul Unit timp de cinci ani - drepturi egale cu cetăţenii britanici, potrivit unei propuneri prezentate de premierul Theresa May joi la summitul UE, la Bruxelles.

După Brexit, un nou statut de imigrant „european stabilit” le va acorda dreptul să stea în Regatul Unit şi să aibă acces la servicii în domeniul sănătăţii, educaţiei şi alte beneficii, relatează BBC News.

Însă Theresa May a declarat că aceste propuneri vor fi adoptate numai dacă aceleaşi drepturi le sunt acordate cetăţenilor britanici în statele membre UE.

„Nimeni nu se va izbi de o stâncă”, le-a spus May omologilor săi.

Potrivit Laurei Kuenssberg de la BBC, May le-a spus omologilor săi europeni că Regatul Unit nu vrea ca vreun actual rezident să plece şi nici să despartă familii.

Ea a subliniat că un acord în acest sens le va asigura securitatea celor trei milioane de oameni care şi-au „construit familii, vieţi şi cariere şi contribuie atât de mult la societatea noastră”.

Însă Downing Street-ul nu a precizat încă o „dată-limită” care să se aplice noilor rezidenţi, o dată după care garanţia nu se mai aplică.

Ea nu poate să fie mai devreme de martie 2017, când Londra a declanşat ieşirea din Uniune prin invocarea Articolului 50, şi nici mai târziu de martie 2017, data plecării.

Europenii care sosesc după această dată-limită, dar înainte de martie 2019, vor beneficia de o „perioadă de graţie” - de doi ani - pentru a-şi regulariza statutul de imigrant, în vederea unei solicitări ulterioare a statutului stabil.

Atât Marea Britanie, cât şi celelalte state membre UE subliniază că vor să ajungă la un acord prin care să le asigure un statut atât celor aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în regat, cât şi celor aproximativ 900.000 de britanici din străinătate, însă nimic nu s-a hotărât încă în acest sens.

Partide britanice de opoziţie au îndemnat Guvernul să le ofere unilateral garanţii imigranţilor din UE - însă Executivul a insistat că este necesar un acord reciproc, prin care să se asigure că expatriaţii britanici sunt protejaţi.

Cancelarul german Angela Merkel, care a spus înainte de summit că vrea „garanţii ample”, a descris acordarea de drepturi depline cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie timp de cinci ani drept un „început bun”, dar a atras atenţia că rămân multe întrebări.

„Este un prim pas bun, pe care îl apreciem”, a spus şi cancelarul austriac Christian Kern. „Multe detalii sunt lăsate deschise. Mulţi cetăţeni europeni vizaţi nu sunt acoperiţi de propunerea lui May. Mai este cale lungă pentru negocieri”, a adăugat el.

Alţi lideri nu au oferit aproape niciun detaliu privind rezervele lor.

Sursa: ziare.com


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md