Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bacalaureat „fără incidente majore”

Bacalaureat „fără incidente majore”

După trei săptămâni „de foc” pentru elevii claselor a XII-a, marţi, 20 iunie, a avut loc ultimul examen de Bacalaureat din acest an. Ca şi anterior, elevii au putut intra în sălile de examene având doar un pix şi buletin de identitate, iar pe toată perioada examenelor au fost supravegheaţi video. Deşi, anunţă Ministerul Educaţiei (ME), examenele au decurs fără incidente majore, au fost şi câteva cazuri în care elevii au fost eliminaţi de la bacalaureat pentru că au încercat să copieze, iar un tânăr din Căuşeni s-a ales cu amendă după ce a publicat pe internet itemi falşi pentru examenul la limba străină.

Primul examen de bacalaureat din sesiunea 2017 a avut loc pe 2 iunie. Atunci, 2 819 elevi alolingvi au susţinut proba la limba şi literatura română. Conform Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, niciun candidat nu a fost eliminat de la acest examen din motive de fraudă, iar proba a decurs fără încălcări.

Pe 6 iunie, liceenii au susţinut proba la limba de instruire. Circa 15 mii de elevi s-au prezentat la examen, dintre care 12 508 şi-au demonstrat capacităţile la limba şi literatura română, iar 2 658 – la limba rusă. După examen, ME a anunţat că doi candidaţi au fost eliminaţi de la examen pentru tentativă de fraudare a examenului. Aceştia nu au mai fost admişi la probele următoare şi vor putea susţine bacalaureatul abia la anul.

Itemi falşi, publicaţi pe internet

Şi pe 9 iunie, când elevii au susţinut examenul la limba străină, trei candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudare a examenului. Un alt incident care a marcat examenul la limba străină a fost apariţia pe reţelele de socializare a unor secvenţe din test, chiar în timpul desfăşurării probei. ME a anunţat că, în legătură cu acest fapt, a sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice al Inspectoratului General al Poliţiei, iar ulterior poliţia a identificat autorul postărilor – un tânăr de 22 de ani, din Căuşeni.

Potrivit Poliției, în urma investigațiilor, subiectele publicate pe reţelele de socializare s-au dovedit a fi false şi, astfel, nu există „indicii care ar demonstra fraudarea examenelor sau divulgarea/publicarea de informații cu privire la item-urile sau subiectele rezolvate pentru probele de examen”. Autorul şi-a recunoscut integral vina şi riscă o amendă de până la 4500 de lei.

Din totalul elevilor care au participat la examenul la limba străină de pe 9 iunie, 9844 de candidaţi au susţinut proba la limba engleză, 5835 – la limba franceză, 169 – la limba germană, 32 – la limba italiană, 55 – la limba spaniolă şi 40 – la limba turcă. Prin decizia Comisiei Naţionale de Examene, 637 de candidaţi, deţinători ai certificatelor obţinute în urma promovării examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, au fost notaţi cu „10” din oficiu şi nu s-au mai prezentat la examen. De asemenea, au fost notaţi cu „10” elevii care deţin diplome de gradul 1, 2 sau 3, obţinute în cadrul olimpiadei republicane la limbi străine din acest an.

Alte examene, alţi elevi eliminaţi

A urmat, pe 13 iunie, examenul la disciplina de profil, în cadrul căruia 7841 de candidaţi de la profilul umanist au susţinut examenul la istoria românilor şi universală, 9258 de candidaţi de la profilul real – la matematică, 445 de candidaţi – la disciplina de profil arte, iar 231 de candidaţi – la sport. Şi de această dată doi elevi au fost eliminaţi de la examen pentru că au încercat să copieze.

Pentru marea majoritate a elevilor din ultimul an de liceu, 16 iunie, când a avut loc proba la disciplina la alegere, a fost ultima zi de examene. Cei mai mulţi liceeni au optat pentru proba la geografie – 10 438 de persoane, 2 647 de candidaţi au ales proba la chimie, 782 – la biologie. Istoria românilor şi universală a fost aleasă de 451 de candidaţi, matematica – 361, informatica – 320, iar fizica – de 192 de candidaţi.

Ultimii care au scăpat de emoţii sunt elevii de etnie bulgară, găgăuză şi ucraineană, cei care au susţinut ultima probă din cadrul sesiunii de bacalaureat din acest an pe data de 20 iunie, la limba maternă. La examen au fost admişi 274 de candidaţi, dintre care 130 au susţinut proba la limba şi literatura bulgară, 93 – la limba şi literatura găgăuză, iar 51 – la limba şi literatura ucraineană.

O săptămână de emoţii în aşteptarea notelor

Potrivit ME, verificarea lucrărilor de examen se efectuează în perioada 2-26 iunie, iar rezultatele vor fi afişate în Centrele de Bacalaureat în ziua de 27 iunie 2017. Candidaţii îşi vor putea vizualiza lucrările pe site-ul www.bac.edu.md, iar dacă nu vor fi de acord cu nota primită, vor avea la dispoziţie 48 de ore pentru contestarea acestora la Centrele de Bacalaureat, rezultatele finale, după examinarea contestaţiilor, urmând a fi anunţate pe 6 iulie.

Liceenii care nu vor obţine o notă suficientă la examene mai au o şansă în cadrul sesiunii suplimentare, care va avea loc la 17—24 iulie 2017. La această sesiune pot participa candidaţii care, din motive obiective, nu s-au prezentat la examen în sesiunea de bază şi cei care nu au luat note de trecere. Sesiunea suplimentară se va organiza în aceleaşi condiţii ca şi sesiunea de bază.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, în acest an, probele de examen au fost organizate în 93 centre de BAC, dintre care 3 amplasate în municipiul Chişinău, iar 62 în ale localităţi ale republicii. În total au fost admişi 18760 de candidaţi, dintre care 12127 au fost absolvenţi ai claselor a XII-a, 6066 au provenit din colegii, iar 567 au fost candidaţii din instituţii superioare de învăţământ superior sau care au solicitat examenul în regim extern. Totodată, la examenele din acest an au participat şi 4 078 de restanţieri din sesiunile anterioare.