Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Ex-ministru cu apartament, casă…

(doc) Ex-ministru cu apartament, casă și mașină „ascunse”, numit membru al Consiliului de Integritate

Oleg Efrim, ex-ministru al Justiției în Guvernele Filat și Leancă, în prezent avocat și cadru didactic, a fost numit în funcţia de membru al Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pe un termen de cinci ani, prin decizia din 23 iunie a Cabinetului de miniștri. Vladimir Cebotari, ministrul Justiției a declarat că Efrim a fost selectat în baza unui concurs, la care a dat dovadă de cea mai bogată experiență.

Funcția de membru al CI din partea Guvernului a devenit vacantă după ce Victoria Iftodi, desemnată de Executiv pe 28 decembrie 2016 la acest post, a demisionat deoarece a devenit judecătoare a Curții Constituționale. Pe 2 iunie, Ministerul Justiției a demarat un nou concurs la care au depus dosare Oleg Efrim și Ivan Ungurean, avocat, a activat în funcția de șef al secției de expertiză juridică a Cancelariei de Stat, iar în perioada 2008 – 2013 în Direcția generală legislație a Ministerului Justiției.

Oleg Efrim, care devine cel de-al 7-lea membru al Consiliului de Integritate al ANI risca în 2015 să fie cercetat penal după ce la 5 februarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că acesta în Declarația de avere și proprietate pentru anul 2013 nu a indicat casa în care locuia, un apartament, un automobil de model KIA Sportage, trei conturi bancare și două acțiuni cu valoare nominală de 10 lei la S.A. „Carmez”.

În actul de constatare, semnat de către fostul director CNI, Anatolie Donciu, scria că urma a fi sesizată Procuratura Generală „pe faptul includerii de către Oleg Efrim a datelor inexacte şi incomplete în declarația cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2013, depusă la 27.03.2014”.

Tot la 5 februarie 2015, CNI adopta și o altă decizie în privința fostului ministru al Justiției, care stabilea că Oleg Efrim, membru al Consiliului Național Politic al PLDM, nu ar fi indicat în declarația de interese personale pentru 2013 această calitate, iar la 9 iunie 2014, deținând funcția de ministru, „având interes personal, care rezultă din relațiile sau afiliațiile personale cu partidele politice”, a refuzat să înregistreze modificări în statutul Partidului Popular Republican.

Pe acest fapt, CNI preciza că urmează a fi sesizată Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Oleg Efrim nu a primit vreo sancțiune pentru faptele constatate de CNI. Ulterior, acesta a ironizat pe marginea acestui subiect, publicând imagini cu imobilul pe care nu l-ar fi indicat în declarația de avere, fiind vorba despre  o casă bătrânească situată într-o localitate rurală.

Mandatul de membru este de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea care a desemnat-o, sau prin demisie, sau prin pensionare, sau în caz de deces al persoanei.