O nouă lege privind activitatea băncilor va substitui actuala Lege a instituţiilor financiare

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul Legii privind activitatea băncilor, care va substitui actuala Lege a instituţiilor financiare.

Documentul transpune standardele şi practicile internaţionale aferente procesului de licenţiere, reglementare şi supraveghere efectuată de Banca Naţională a Moldovei și menţine în același timp prevederile legale elaborate şi adoptate în conformitate cu recomandările Fondului Monetar Internațional.

Astfel, noua lege va permite dezvoltarea unor instrumente de supraveghere eficiente de prevenire şi minimizare a unor eventuale deficienţe în activitatea băncilor la etape incipiente, astfel asigurând stabilitatea sectorului bancar şi protejarea intereselor deponenţilor.

În particular, este prevăzută extinderea drepturilor şi atribuţiilor Băncii Naţionale a Moldovei în procesul de evaluare şi supraveghere a băncilor, inclusiv mărirea şi diversificarea sancţiunilor aplicate băncilor.

Pentru a asigura realizarea eficientă a competenţelor supraveghetorului şi consolidarea guvernanței corporative în bănci, proiectul legii dispune unele derogări de la Legea privind societăţile pe acţiuni, referitoare la atribuţiile adunării generale a acţionarilor, ale consiliului şi organului executiv, precum şi excluderea comisiilor de cenzori din lista organelor de control ale băncilor.

O altă noutate vizează obligativitatea băncii de a avea un capital intern adecvat în raport cu riscurile la care se expune.

Totodată, sunt incluse concepte şi noţiuni noi, printre care modificarea ca sens a noţiunilor de „filială” şi „sucursală”.

Proiectul Legii privind activitatea băncilor a fost elaborat în cadrul proiectului de twinning finanţat de Uniunea Europeană.

Pentru a intra în vigoare, proiectul legii urmează a fi adoptat de Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.