(DOC) Proiect de lege cu năbădăi în Parlament cu privire la siguranţa produselor alimentare. Deputat: Ne aveţi de proşti aici sau cum?!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputaţii au aprobat astăzi în prima lectură un proiect de Lege privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Proiectul elaborat de Ministerul Alimentaţiei Publice şi Industriei Alimentare îşi propune să asigure „un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii consumatorilor şi garantarea dreptului acestora la informare”. Totuşi, proiectul nu prevede şi obligativitatea producătorului de a indica data fabricării produsului. Acest lucru a trezit dezbateri aprinse în şedinţa plenară a Parlamentului, unii deputaţi bănuid că astfel Ministerul ar dori să facă lobby pentru ca unele companii să poată importa produse la limita expirării.

În speţă, proiectul prevede noţiuni ca „data limită de consum” şi „data durabilităţii minimale”, nu însă şi o dată a fabricării produsului propriu-zis. Mai mulţi deputaţi şi-au exprimat opinia precum că trebuie data producerii produsului este importantă, astfel ca cumpărătorul văzând când a fost produs acesta şi când urmează să expire, să se decidă dacă are nevoie de acest produs sau nu. Viceministrul Agriculturii Vasile Luca, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului, a menţionat însă că aşa prevede Directiva Uniunii Europene în acest domeniu.

Screenshot_2

„Imaginaţi-vă că la produsele uşor alterabile, nu ştiu – lapte, care are vreo cinci zile perioada de valabilitate, dacă tu citeşti că expiră în două zile, în principiu ai o înţelegere că produsul este încă proaspăt. Dar la conserve de doi-trei ani, gândiţi-vă la modul practic, tu vezi doar data expirării, mâine, de exemplu, sau peste două zile, dar produsul este deja de trei ani conservat. Deci, nu este un produs proaspăt, chiar dacă se încadrează în termenul de valabilitate. Eu cred că consumatorul trebuie să aibă acest drept să ştie. Este o chestie principială din cauza căreia ar putea să nu treacă proiectul în Parlament. Nu putem ca şi consumator să nu ştim data la care a fost produs un bun”, a menţionat deputatul George Mocanu, solicitând autorilor să revadă acest proiect pentru că, „proiectul, per ansamblu, este unul bun”.

Socialistul Radu Mudreac a menţionat că onform unei Hotărâri de Guvern, „importul produselor alimentare cu termenul de valabilitate mai mic de 2/3 este interzis în Republica Moldova”. „De aceea, data fabricării este foarte importantă. Niciun regulament european sau de altă natură nu poate să ne reglementeze ce poate conţine eticheta şi informarea consumatorului pe o lisă şi mai largă în baza căreia ar putea să se informeze un consumator”, a menţionat Mudreac.

Screenshot_3

Nu în ultimul rând, deputatul liberal Ion Apostol a menţionat că pentru el este important când a fost produs, nu când expiră un produs alimenta. „Pe mine mă interesează să consum un produs fabricat azi sau ieri. Nu vi se pare Dvs. acea insistenţă cu care este promovat acest proiect, mai ales sub aspectul datei producerii, este un truc de marketing şi încercare de a face lobby unor firme la importurile unor produse fabricate cu foarte şi foarte mult timp în urmă?!”, a întrebat liberalul.

„Noi am transpus prevederile unui regulament european în care avem şi noi obligaţii, trebuie să raportăm transpunerea acestor prevederi, sunt tabele de concordanţă. Deci, nu am abuzat cu absolut nimic. Am introdus o prevedere şi aşa, ca o constatare, chiar v-aş ruga să vă interesaţi şi de faptul când expiră produsul. Până la urmă asta este cel mai important”, a răspuns raportorul Vasile Luca, menţionând că „cel mai important este când expiră produsul, să nu consumaţi produse expirate”.

„Este o vorbă: „Кашу маслом не испортишь!” (trad. rus.: „Nu strici terciul când pui unt!”). De ce atâta încpăţânare?! Dacă adăugăm noi acest termen de producere, ce pierdem noi?! Noi îmbunătăţim directiva europeană. Ne aveţi de proşti aici sau cum?!”, a răbufnit Ion Apostol.

Screenshot_4

Cel care a pus capăt discuţiilor a fost preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care l-a avertizat pe deputatul liberal să nu ridice vocea şi să nu înjure în şedinţa Parlamentului, mulţumindu-i totodată raportorului, fără a-l lăsa să ofere un răspuns. „Toţi deputaţii sunt în drept să înainteze amendamente”, a mai amintit Candu.

Într-un final, proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură cu voturile a 55 de deputaţi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...