Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul președinte al Curții Constituționale…

Fostul președinte al Curții Constituționale despre relația sa cu Vlad Plahotniuc

Într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, Alexandru Tănase,  președinte al Curții Constituționale între octombrie 2011 – mai 2017, a declarat că nu se află în nicio relație cu actualul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc și că a comunicat cu acesta doar în perioada cât erau deputați în Parlament. Întrebat dacă Plahotniuc i-a cerut ceva vreodată, ex-președintele instanței constituționale a replicat că nu știe ce ar putea să-i ceară „omul care controlează puterea politică în stat”.

Aflați ce răspunde Alexandru Tănase la alte întrebări la acest subiect:

— Dar cu dl Plahotniuc în ce relații sunteți?

— În nicio relație. Am comunicat cât eram prin Parlament și cam atât.

— Când ați vorbit ultima dată?

— Nu țin minte.

— Nu v-a cerut niciodată ceva?

— Mă faceți să râd. Ce poate să-mi ceară mie omul care controlează puterea politică în stat? Ce pot să-i dau eu lui? Ce am eu și nu are el?

— Vreo decizie a CCM?!

— Proiectul lui politic nu a fost legat de decizii ale CCM. Pur și simplu, anumiți actori politici tot timpul încearcă să găsească explicații simple la lucruri mai complicate. Este foarte ușor să pasezi toată răspunderea pentru propriile ratări pe Plahotniuc. Eu mă consider un om mai mult sau mai puțin informat. Deseori aud tot felul de fabulații despre „mâna lui Plahotniuc” în anumite situații care mă fac să zâmbesc, pentru că nu sunt adevărate. Oamenilor le place să fabuleze. Plahotniuc este de vină că toată energia protestatară din 2015 s-a terminat cu trei corturi goale în Piața Marii Adunări Naționale? Plahotniuc este de vină pentru incapacitatea opoziției de a articula niște proiecte coerente? În politică fiecare are locul pe care îl merită în funcție de capacitățile lui, abilitățile lui și resursele deținute. În politică naivitatea nu este o virtute, ci o prostie.

— Credeți că s-a făcut din Plahotniuc un mit?

— Evident, criticii lui l-au transformat într-un mit: o ființă malefică cu puteri supraomenești.

— Dar e adevărat că el decide tot?

— El este liderul partidului care controlează Guvernul, politica externă și internă a țării și promovează cele mai importante proiecte.

— Vladimir Plahotniuc spune că R. Moldova merge spre Uniunea Europeană. Credeți în sinceritatea acestor afirmații?

— Am de ales? Declarațiile politice nu pot fi testate cu poligraful. Eu nu cred că dl Plahoniuc și partidul pe care îl conduce dorește ca Moldova să revină pe orbita Moscovei. Atunci când pui la îndoială declarațiile cuiva, trebuie să încerci să vezi interesul pragmatic al acestuia. România a fost dusă în UE și NATO de fostul lider comunist Ion Iliescu. Lituania a fost dusă în NATO de ex-președintele Paksas, care a fost demis ulterior prin impeachment. Toți sunt conștienți de faptul că Rusia nu poate oferi absolut nimic Republicii Moldova, în afară de sărăcie, șantaj, război, ocupație militară și intervenții brutale în procesul politic. Opțiunea europeană oferă exact contrariul: acces la resurse financiare, respect față de suveranitatea națională și neimplicare în procesul politic. Atât dl Plahotniuc, cât și restul actorilor politici, înțeleg foarte bine acest lucru. De aceea, eu nu știu cât de sincere sunt afirmațiile, dar cred că interesul lui este să meargă spre o apropiere de lumea occidentală. Politicienii nu ard de nerăbdare să împartă puterea cu nimeni, cu atât mai puțin cu rușii.

— Are sau nu dreptate opoziția când spune că R.Moldova este un stat capturat?

— Această afirmație este dintr-un interviu al dlui Jagland (secretarul general al Consiliului Europei, n.r.). Pentru a ieși din starea de capturare este nevoie de descentralizarea instituțională. Eu cred că după alegerile prezidențiale, noi nu mai putem vorbi de o formă de capturare a statului.

Interviul integral îl puteți citi AICI