Încălcări grave la ghereta unde a fost bătută ziarista Jurnal de Chișinău ! Agentul economic a fost amendat

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor s-a autosesizat la cazul de constatare a produsului neconform pus în comercializare la ghereta de pe strada Mihail Sadoveanu 19/1 descoperit de către Nadejda Roşcovanu, fotoreporter Jurnal de Chişinău.

Conform delegaţiei semnate de către şeful Direcţiei municipale pentru siguranţa alimentelor Chişinău, la faţa locului s-au deplasat doi inspectori ai direcţiei care, în urma controlului efectuat, au constat următoarele: unitatea comercială funcţionează în lipsa autorizaţiei sanitar-veterinare, personalul nu dispune de echipament de protecţie şi n-a trecut controlul medical obligatoriu.

De asemenea, ghereta nu a respectat condiţiile de păstrare a produselor uşor alterabile. De exemplu, plăcintele cu umplutură de carne, varză şi cartofi erau păstrate la temperatura de 30-33 grade, în timp ce ar trebui păstrate la temperatura de +2-+4 grade C.

În plus, pentru aceste produse n-au fost prezentate certificate de confirmare a provinienţei şi calităţii.

În unitatea comercială au fost depistate produse de origine animală salam (Saleami semiafumat), salam (servilat pastoral), piept de porc condimentat, caviar de somon, – toate cu termen de valabilitate expirat. Pentru aceste produse, de asemenea, n-au fost prezentate certificate ce ar confirma provinienţa şi calitatea lor. Produsel enumerate au fost retrase din cicuitul comercial.

Pentru încălcările şi neconformităţile depistate agentul economic va fi amendat conform Codului Contravenţional de la 60 la 150 de unităţi convenţionale. Suma exactă a amenzii va fi stabilită în şedinţa comisiei de examinare a proceselor verbale, de pe 29 iunie.

Reamintim că fotoreportera publicaţiei Jurnal de Chişinău, Nadejda Roşcovanu, a fost bătută de către proprietarul unui magazin din sectorul Ciocana al capitalei şi de o vânzătoare pentru că a fotografiat un produs expirat.

După ce a ieşit de la muncă, tânăra a intrat într-un chioşc să-şi cumpere ceva de mâncare, doar că i s-a dat un corn cu termenul de valabilitate expirat. Atunci când a cerut explicaţii, vânzătoarea a refuzat să-i răspundă, însă după ce a fotografiat produsul alimentar, a fost luată la bătaie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.