Anterior, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit cu declaraţie prin care a cerut băncii centrale, în calitate de comanditar al investigaţiei Kroll, să dea publicităţii cel de-al doilea raport. Formaţiunea condamnă categoric intenţia guvernării de a nu publica studiul şi de a ascunde astfel beneficiarii finali ai sustragerii miliardelor din sectorul bancar. Asta după ce, acum câteva zile, guvernatorul BNM a declarat că cel de-al doilea raport Kroll nu va fi dat publicităţii şi că acest lucru ar fi fost solicitat şi de către experţii Kroll.

În urmă cu puţin timp, Banca Naţională a venit cu o declaraţie în care se spune că „BNM informează permanent publicul despre mersul anchetei Kroll”, dar că este foarte important să fie păstrată confidenţialitatea rezultatelor investigaţiei. Totodată, BNM afirmă că după ce va primi raportul final, se va „angaja în discuţii cu compania Kroll pentru a evalua oportunitatea de a publica rezultatele anchetei şi ridica restricţiile inerente de confidenţialitate”.
 
Companiile Kroll şi Steptoe & Johnson au prezentat, în aprilie 2017, un proiect de strategie pentru a iniţia acţiuni în justiţie în multiple jurisdicţii, în vederea obţinerii în continuare a informaţiilor şi recuperării activelor care au fost delapidate. În prezent, strategia este în curs de revizuire la autorităţile de resort din RM şi implementarea acesteia se preconizează în scurt timp. Validarea strategiei este planificată în iulie 2017, după următoarea rundă de consultări cu experţii Kroll şi Steptoe & Johnson care vor efectua o misiune la Chişinău.

Este foarte important să fie păstrată confidenţialitatea rezultatelor investigaţiei şi a acţiunilor în justiţie propuse, în vederea maximizării oportunităţilor de recuperare a fondurilor delapidate. Pe lângă iniţierea etapei de recuperare a activelor, investigaţia şi analiza suplementară a fraudei va continua pentru a sprijini procedurile juridice în curs de desfăşurare şi pentru a obţine cât mai multă claritate şi probe despre beneficiarii fraudei.
 
La această dată, BNM nu a primit încă un raport final al anchetei Kroll, care este în desfăşurare. La recepţionarea raportului, Banca Naţională a Moldovei se va angaja în discuţii cu compania Kroll pentru a evalua oportunitatea de a publica rezultatele anchetei şi ridica restricţiile inerente de confidenţialitate. Între timp, compania Kroll va continua să prezinte, în mod regulat, note informative Băncii Naţionale a Moldovei. La rândul său, BNM va informa publicul despre progresul anchetei internaţionale şi procesul de recuperare a banilor delapidaţi.