Nume
Parola
Vizualizări: 1675
Autoritățile publice locale din nordul Republicii Moldova învață din experiența de planificare strategică a Poloniei
Bălți, 5 Iunie 2015 — Reprezentanți ai autorităților administrației publice locale din nordul republicii au participat, în perioada 4-5 iunie 2015, la un seminar de instruire care le-a permis să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul elaborării strategiilor de dezvoltare locală, având drept exemplu experiența Poloniei în acest domeniu.

La seminarul de instruire organizat în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au fost invitați experți din Polonia pentru a prezenta practicile lor de succes în elaborarea strategiilor.

Cursul de instruire a fost organizat în cadrul proiectului „Formare de formatori în elaborarea planurilor / strategiilor locale / regionale”, elaborat de ADR Nord în parteneriat cu Asociația obștească „Institutul Germaniei și Europei de Nord" (Instytut Niemiec i Europy Północnej / INiEP), al cărei director este Tomasz Czubara, prorector la Școala Superioară de Administrație Publică din Szczecin, Polonia.

Proiectul a obținut finanțare prin intermediul programului „RITA - Regiune în Tranziție” și este implementat în perioada ianuarie-septembrie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 57 120.00 PLN (aproximativ 280 de mii de lei).

Obiectivul principal al autorilor proiectului este să instruiască viitori formatori în planificare strategică prin creșterea nivelului de cunoștințe în domeniu, dezvoltarea abilităților analitice și schimbul de bune practici cu privire la planurile și strategiile locale / sectoriale / regionale.

„Sunt convins de faptul că, având bune strategii de dezvoltare locală și posibilitatea de a stabili obiective clare, vom avea documente strategice reușite atât la nivel regional, cât și la nivel național”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La rândul său, directorul INiEP, Tomasz Czubara, și-a exprimat satisfacția că instituția pe care o conduce și ADR Nord au reușit să elaboreze și să realizeze un proiect care să impulsioneze procesul de elaborare a strategiilor de dezvoltare locală în RDN.

Conform planului de implementare a proiectului, seminarul de instruire de două zile organizat la Bălți este a treia din cele patru activități planificate. La finalul instruirii, participanților li s-au înmânat certificate. Participanții din cadrul ciclului I de instruiri vor fi înscriși la ciclul II, care va avea loc în septembrie. Totodată, responsabilii de proiect din cadrul ADR Nord împreună cu partenerii polonezi urmează să dezvolte viziunea de dezvoltare, până în anul 2020, a RDN.

Amintim că, în perioada 16-20 februarie 2015, un grup de specialiști în planificare strategică din cadrul a participat la o vizită de studiu de 5 zile în Polonia, pentru a-și consolida capacitățile în domeniul elaborării planurilor și strategiilor de dezvoltare regională. Experiența de studiu în Polonia le va ajuta reprezentanților ADR Nord, responsabili de elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord 2016-2020, să consolideze capacitățile autorităților publice în domeniul dezvoltării strategiilor locale și să stabilească legături de cooperare dintre instituții responsabile în domeniu din Polonia și din RDN a Republicii Moldova.

INiEP și ADR Nord și-au început colaborarea în februarie 2014, la Chișinău, în timpul activității organizate de Centrul de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova (CIAL), care facilitează crearea parteneriatelor dintre instituțiile din Moldova și cele din Polonia. În cadrul întâlnirii de la Chișinău reprezentanții ambelor părți au discutat despre nevoile și posibilitățile organizațiilor din Moldova și au elaborat împreună, timp de 3 zile, nota conceptuală a proiectului. Proiectul a fost avizat spre finanțare în noiembrie 2014.

www.adrnord.md