Expert: Republica Moldova, printre campionii din regiune la evaziunea fiscală, cu o pondere în PIB de 33%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Evaziunea fiscală este un fenomen generalizat în Republica Moldova și are rădăcini adânci și este nevoie de măsuri radicale pentru contracararea lui. În prezent țara noastră este printre campionii din regiune la evaziunea fiscală cu o pondere în PIB de 33%. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către economistul, Iurie Gotișan

„Autorităţile statului arată că evaziunea are o pondere de 18-20% din PIB (puţin peste 25 miliarde lei. Adică, aproape 1,2 miliarde euro). Însă pe de altă parte, unele centre de cercetare si analiză afirmă că evaziunea fiscala are o pondere de o treime din PIB, echivalentul a 40 miliarde lei sau peste 2 miliarde Euro. O sumă imensă care se traduce prin pierderi de cel puțin 10-15 miliarde de lei pentru bugetul de stat”, a explicat Gotișan.

Evitarea fiscului este de fapt zona, care arată deficiențele societății moldoveneşti: hoţie, legături nepermise între stat şi domeniul privat, lipsa de onestitate a multor funcţionari publici de rang înalt. Este vorba de cazurile răsunătoare de la Vamă sau Fisc și care developează sistemul corupt şi capturat.

„Neplata contribuţiilor către organul fiscal, în visteria statului, de la o simplă vulcanizare până la mari întreprinderi, Moldtelecom, Franzeluţa sau Moldovagaz, care au fost deseori titrate în știri, depistându-se cazuri de evaziune fiscală care generează „găuri” enorme la buget. Or, contrabanda cu tot felul de produse prin Transnistria, care este considerată gaura neagra a economiei moldovenești, fie produse de tutungerie, alcool sau alte mărfuri de larg consum, iar lasă bugetul fără venituri estimate la peste 1 miliard de lei”, a mai spus Gotișan.

În concluzie, economistul a precizat că multitudinea obligaţiilor pe care legea fiscală le impune plătitorilor de taxe şi mai ales povara acestor obligaţii au dus dintotdeauna la stimularea ingeniozităţii contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligaţiilor fiscale. Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă din motivul că organele fiscale, „lovind” în averea indivizilor, îi „ating” în cel mai sensibil interes: cel bănesc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...