UE infirmă acuzațiile lui Dodon despre furturi ale fondurilor europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficiali europeni au spus că nu există dovezi în sprijinul afirmației președintelui Igor Dodon că guvernările de la Chișinău ar fi furat sute de milioane de euro din asistența financiară de la UE.

Sugestia, făcută de Dodon într-un interviu cu un ziar german în primăvară, a fost discutată ieri în Comisia pentru control bugetar din Parlamentul European. După ședință europarlamentarul Andi Cristea, șeful structurii de cooperare între Parlamentul European și Republica Moldova, a spus Europei Libere că acuzația lui Dodon a fost neadevărată și motivată de interese politice.

„Declaraţiile făcute de un şef de stat sunt importante şi sunt luate în serios de către UE. Ceea ce spunea dl Dodon, însă, este complet greşit. Am avut astăzi (joi, 22 iunie) o discuţie împreună cu comisia pentru control bugetar, împreună cu dl ambasador Tapiola (Pirrka Tapiola, şeful delegaţiei UE la Chişinău), pentru a discuta şi verifica practic declaraţiile pe care preşedintele Dodon le-a făcut. Concluzia a fost că, de fapt, sunt alegaţii. Banii nu au fost furaţi şi noi practic am fost puşi în situaţia de a verifica, de a da un răspuns la declaraţii politice, nu factuale. Pentru că eu sunt convins că dl Dodon ştie faptul că aceşti bani nu pot fi furați, pentru că sunt atent monitorizaţi, că ei nu pot ajunge în buzunare private. Însă el, care este practic un vector al Moscovei, foloseşte aceste declaraţii doar de o manieră politică, nu tehnică. Ele nu reflectă chestiuni reale”, a declarat oficialul european.

„La întâlnirea pe care am menţionat-o mai sus s-a subliniat faptul că Republica Moldova rămâne de o importanţă strategică pentru UE în vecinătatea estică şi că UE va acorda în continuare interes şi sprijin pentru dezvoltarea ţării şi apropierea ei de valorile democraţiei de tip european”, a conchis Andi Cristea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...