Ești admis în România? Știi ce trebuie să faci mai departe? Iată o listă de care ar trebui să ții cont

Dinu-Bubulici-Photo-6597-1140×761

Admiterea este tot mai aproape pentru toți studenții, atât pentru cei care-și doresc să urmeze un curs de licență, cât și pentru cei care au decis că vor să învețe un program de masterat, doctorat sau rezidențiat. Înainte de a te înscrie la o universitate din România, există multe lucruri de care trebuie să ții cont. De la viză și până la cazare sau actele necesare, garobic.com a făcut o listă care ar putea să-ți fie de mare ajutor.

Viză pentru elevi și studenți

Elevii care nu au cetățenie română (pașaport românesc cu domiciliul în Republica Moldova) au nevoie obligatoriu de viză de lungă ședere pentru studii, necesară pentru obținerea Permisului de ședere în România! Acest tip de viză poate dura și până la 30 de zile!

Când puteți face viză?
Începând cu data de 08.08.2016, Consulatul General al României de la Bălți primește dosarele de viză pentru elevii din Republica Moldova care au fost înscriși în instituțiile de învățământ liceal (preuniversitar) din România.

Cine are nevoie de viză?
Următoarele categorii de persoane trebuie să îşi facă viză:

#Elevi şi studenţi care NU deţin cetăţenie Română. Viza trebuie făcută chiar dacă solicitantul deţine paşaport biometric Moldovenesc;

# Persoanele care vor să însoţească elevii minori dar nu au paşaport biometric şi nici cetăţenie Română.

Nu trebuie să îşi facă viză:

# Elevi şi studenţi care deţin cetăţeni Română (foaia galbenă şi/sau certificatul de naştere românesc şi/sau paşaport românesc);

# Însoţitorii care au paşaport biometric sau cetăţenie Română.
Care sunt actele necesare pentru viză?
Deschideţi această pagină pentru a vedea lista completă de acte: Viză pentru elevi şi studenţi admişi în România

Sunt admis în România. Ce fac mai departe?

# Ai cetăţenie Română?

Da? Atunci treci direct la punctul 2!

Nu? Aşteaptă informaţii despre viză, strânge dosarul pentru viză şi mergi la consulat să o faci. Chiar dacă ai paşaport biometric, oricum trebuie să faci viză! Mai sus scrie de ce.

# La liceu/facultate trebuie să mergi atunci când începe cazarea, ca să nu stai pe stradă, deci, intră pe site-ul instituţiei sau sună la secretariat să afli când cazează.

# Nu uita că eşti admis ca Etnic Român. Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să trimită spre facultăţi listele cu persoanele admise la ei, asta îi afectează doar pe studenţi. Chiar dacă a început cazarea, nu te du la facultate până nu ştii sigur că lista a ajuns la universitate, altfel vei sta în stradă.

# Caută o persoană care deja învaţă în oraşul unde te duci, sau contactează reprezentanţii asociaţiilor studenţeşti. Ei te vor ajuta cu înscrierea la liceu/facultate, cu cazarea şi acomodarea. Nu ignora acest punct că singur n-ai să te descurci.

# Să ai la tine următoarele acte:

Diploma de BAC/de gimnaziu;

Foaia matricolă;

O adeverință medicală în original;

Copie legalizată după certificatul de naştere;

Mai multe fotografii 3×4 cm şi 3.5×4,5cm, vei avea neovie de ele pe parcurs, fă mai multe;

Să ai un „dosar tip plic” alb, uite în google cum arată;

Ar fi bine să ai copii legalizate şi la alte acte, de exemplu la diploma de BAC/de gimnaziu sau la paşaport, pot fi utile mai târziu.

#Totul este în regulă? Atunci urmează să mergi direct la instituţie, să depui la secretariat actele în original şi în aceeaşi zi să te cazezi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente