Compania chineză ”Sinomec” intenționează să producă panouri fotovoltaice în Republica Moldova

Compania chineză ”Sinomec” intenționează să construiască în Republica Moldova un parc industrial pentru producerea panourilor fotovoltaice și accesoriilor pentru instalarea parcurilor de acest gen.

Declarația a fost făcută de președintele companiei Zhu Haixing în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

Potrivit președintelui Zhu Haixing, compania ”Sinomec” a luat decizia de a intra pe piața moldovenească în urma unei analize a oportunităților fiscale, economice, vamale și de alt gen, oferite de autoritățile Republicii Moldova investitorilor străini, precum și așezarea geografică foarte avantajoasă a țării noastre, care poate deveni o punte de legătură dintre China și piața comunitară.

În context, oficialul chinez a specificat că compania pe care o reprezintă deja are experiența realizării unor asemenea proiecte investiționale în Belarus (investiții de cca 1,7 miliarde USD) și Vietnam (105 milioane USD), care contribuie nu doar la crearea noilor locuri de muncă, creșterea veniturilor la buget, exporturilor, etc.

Vicepremierul Octavian Calmîc a menţionat că decizia companiei ”Sinomec” de a veni pe piața moldovenească demonstrează că măsurile adoptate de autoritățile de la Chișinău privind crearea unui mediu atractiv pentru businessul din țară și de peste hotare dau roade.

Piața noastră este tot mai atractivă pentru capitalul străin, Republica Moldova devenind o punte de legătură dintre piața europeană și cea asiatică. Interesul tot mai mare a companiilor chineze vizavi de piața moldovenească ne demonstrează că relațiile comercial-economice dintre China și Republica Moldova au un trend ascensiv, care deschide noi oportunități de colaborare bilaterală pe toate dimensiunile”, a accentuat ministrul Economiei.

Interlocutorii au convenit asupra unui set de măsuri, care urmează a fi întreprinse în cel mai apropiat timp în scopul trecerii la proceduri practice privind inițierea și implementarea proiectelor investiționale. Mai mult, s-a convenit examinarea posibilității construcției până la finele anului a unui parc industrial.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.