Tinerii au dansat și au creat „o mână a profesiilor” în centrul capitalei// FOTO

Elevii școlilor profesionale, colegiilor și centrelor de excelență au dansat astăzi în centrul capitalei și au format simbolic „o mână a profesiilor”, ce semnifică abilitățile practice obținute în învățământul profesional tehnic (ÎPT). Astfel,tinerii au lansat campania cu genericul „Meserie pe plac, viitor asigurat”, desfășurată de Ministerul Educației, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Scopul campaniei este de a informa publicul general, inclusiv părinții și elevii, despre oportunitățile oferite astăzi de învățământul profesional tehnic. Campania „Meserie pe plac, viitor asigurat” se va desfășura în perioada iunie-august 2017.

Pe lângă informarea publicului general, aceasta își propune îmbunătățirea imaginii ÎPT în rândul părinților și elevilor, prin promovarea spoturilor video și audio, istoriilor de succes, organizarea evenimentelor și dezbaterilor publice despre avantajele ÎPT, precum și mobilizarea tinerilor în rețelele sociale.

“În ultimii ani, acest domeniu al educației a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene și altor parteneri și astăzi putem vorbi despre studii mai practice și mai relevante pentru piața muncii, cu echipamente noi, condiții îmbunătățite și alte inovații, care oferă elevilor un start bun în viața profesională, cu perspective de angajare asigurate”, a spus Silviu Gîncu, şef de direcție la Ministerul Educației.

Mi-am lansat afacerea în croitorie. Chiar dacă am făcut și un masterat în domeniu, consider că nu poți avansa dacă nu știi profesia, deaceea succesul meu se datorează în mare parte școlii profesionale pe care am absolvit-o”, a relatat Vitalie Vrabii, care și-a fondat propriul brand de cămăși și este un nume recunoscut pe piață.

Și Petru Chicu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Moldova și proprietarul unui restaurant care-i poartă numele, a absolvit o școală profesională, unde a deprins cele mai importante secrete ale meseriei. „Nu este nevoie să așteptăm o diplomă super specială. Este important să pornim de la ceva”, a menţionat el.

Învățământul profesional tehnic numără în prezent 11 centre de excelență, 32 colegii și 43 școli profesionale, în care își fac studiile peste 48,000 de elevi. Doritorii de a-și continua studiile în ÎPT pot alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual, pentru a fi mai bine pregătiți pentru cerințele în schimbare ale pieței muncii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.