19:38:42 16.04.2024
Stiri

Mesajul Ambasadei SUA privind shimbarea sistemului electoral din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău trebuie să ia în considerare TOATE recomandările Comisiei de la Veneția

Politică 22.06.2017 14:30 Vizualizări2989 Autor: Ziarul National
Mesajul Ambasadei SUA privind shimbarea sistemului electoral din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău trebuie să ia în considerare TOATE recomandările Comisiei de la Veneția


Ambasada SUA la Chișinău susține că autoritățile R. Moldova trebuie să ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce privește intenția de a schimba sistemul electoral.

Într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice se arată că este necesar, de asemenea, un consens larg între partidele politice din Parlament și din afara acestuia în problema modificării sistemului electoral.

„Având în vedere avizul comun al Comisiei de la Veneţia şi al OSCE cu privire la sistemul electoral al R. Moldova, Statele Unite reiterează poziţia noastră conform căreia orice modificare electorală trebuie să ia în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi OSCE şi să fie sprijinită în linii mari de public şi de partidele politice din interiorul şi din afara Parlamentului”, susține Ambasada SUA la Chișinău.



Aceeași opinie au exprimat-o și oficialii Uniunii Europene. „Așa cum a subliniat Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat. Cu toate acestea, împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului că modificările propuse ridică probleme serioase în actualul context politic și că polarizarea existentă în jurul acestei inițiative legislative nu indică o consultare semnificativă și un amplu consens în rândul părților interesate”, se arată într-o declarație a Serviciului European de Acțiune Externă de la Bruxelles.

Spicherul Andrian Candu și președintele Igor Dodon au anunțat, însă, că sistemul electoral va fi schimbat până la finele actualei sesiuni parlamentare, iar deputații vor lua în calcul doar „recomandările tehnico-juridice” ale Comisiei de la Veneția.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md