Preşedintele PPE, îngrijorat de declarațiile autorităților de la Chișinău după publicarea raportului Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, este îngrijorat de situația din Republica Moldova și de declarațiile autorităților de la Chișinău după publicarea raportului Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului de vot în unul mixt, dorit de PD şi PSRM.

În cadrul unei întrevederi cu lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Maia Sandu, oficialul european s-a arătat îngrijorat de situația din Republica Moldova și de declarațiile autorităților de la Chișinău după publicarea raportului Comisiei de la Veneția.

„Ca de fiecare dată, am avut o întâlnire foarte bună cu domnul Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European. Dl Președinte ne-a asigurat de susținerea lui și a formațiunii pe care o conduce. În același timp, dânsul s-a arătat îngrijorat de situația din Republica Moldova și de declarațiile autorităților de la Chișinău după publicarea raportului Comisiei de la Veneția”, anunţă Sandu într-un mesaj.

De asemenea, aceasta menţionează că PAS împărtăşeşte același punct de vedere, adică că, Republica Moldova are nevoie de asistența financiară a UE cu condiția ca autoritățile să respecte normele democratice și să demonstreze prin acțiuni concrete angajamentul pentru valorile europene.

De menţionat că atât comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, cât şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au transmis premierului Pavel Filip, care s-a aflat la Bruxelles în ultimele două zile că Uniunea Europeană va fi cu ochii pe guvernarea de la Chişinău, care încearcă să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, şi transmite că autorităţile trebuie să ţină cont „pe deplin de recomandările Comisiei de la Veneţia”.

Citeşte şi: (VIDEO) Şi Johannes Hahn cere Chişinăului să respecte avizul Comisiei de la Veneţia: „În condiţiile actuale introducerea votului mixt are riscuri serioase la adresa democraţiei”

În cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu prim-ministrul Pavel Filip, aflat în vizită la Bruxelles, oficialul european a transmis că recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie îndeplinite „pe deplin” de autorităţile de la Chişinău, declarând, totodată, că împărtăşeşte ideea experţilor cum că în aceste momente „introducerea unui sistem de vot mixt este o modificare fundamentală care ar avea riscuri serioase la adresa democraţiei şi statului de drept pentru Republica Moldova, în contextul politic actual”.

Citeşte şi: Preşedintele Consiliului European cere Chișinăului să respecte „pe deplin” avizul Comisiei de la Veneția

„Am avut ocazia de a discuta proiectul de reformă electorală. Poziţia UE, care este şi poziţia mea, este foarte clară. Comisia de la Veneţia a formulat un aviz la cererea autorităţilor Republicii Moldova, aviz de care trebuie să se ţină cont întru totul, atât în literă, cât şi în spirit”, a transmis Hahn.

La rândul său, Tusk a transmis că „i-am recomandat prim-ministrului că recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral trebuie să fie îndeplinite pe deplin”, după întrevederea avută cu Pavel Filip.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...