15:41:58 19.04.2024
Stiri

Europarlamentar: R. Moldova NU va beneficia de finanţarea UE, dacă nu va renunţa la schimbarea sistemului electoral

Politică 22.06.2017 10:55 Vizualizări5953 Autor: Ziarul National
Europarlamentar: R. Moldova NU va beneficia de finanţarea UE, dacă nu va renunţa la schimbarea sistemului electoral Alchetron


Republica Moldova nu va beneficia de cele 100 de milioane de euro de la UE, dacă nu va renunţa la schimbarea sistemului electoral şi nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul român Cristian Preda, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii de ieri-seară „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit parlamentarului european, orice derapaj de la avizul Comisiei de la Veneţia va determina structurile europene să ia o decizie negativă privind finanţarea Republicii Moldova.

„Noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menţine la putere. În Republica Moldova nu se înţelege acest lucru. Nu putem să cerem banii cetăţenilor europeni pentru aventurile politice de la Chişinău”, a declarat Preda, citat de tvrmoldova.md.

În opinia lui Cristian Preda, schimbarea sistemului electoral nu este necesară pentru cetăţenii Republicii Moldova: „Cred că cetăţenii din Republica Moldova aşteaptă altceva, nu sisteme electorale care să menţină pe cineva la putere. O decizie înţeleaptă pe care ar lua-o guvernarea de la Chişinău ar fi retragerea proiectului de lege privind sistemul electoral mixt”.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, prezent în platoul emisiunii, a declarat că la Chişinău urmează să sosească oficiali de la Bruxelles, pentru a se documenta.

„PDM nu a spus niciodată că nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia. În UE sunt prezente toate sistemele electorale. În recomandările Comisiei de la Veneţia se vorbeşte despre respectarea democraţiei şi efectele pe care le-ar avea implementarea sistemului electoral mixt. Ei vin să cunoască. Adevărul este undeva la mijloc şi europenii mai încearcă să cunoască situaţia pentru a ajunge la el”, a spus Gămurari, citat de aceeași sursă.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md