Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Percheziții de amploare în mai…

Percheziții de amploare în mai multe localități din țară

Oamenii legii au deconspirat și anihilat o grupare infracțională specializată în contrabandă cu tutun în proporții deosebit de mari. Trei membri ai grupării, inclusiv liderul acesteia au fost reținuți, în continuare fiind desfășurate acțiuni de identificare și atragere la răspundere a celorlalte persoane vizate în anchetă.

Operațiunea a avut la bază informații operative deținute de către serviciile specializate ale Vămii, care, în seara zilei de 13 iunie a.c., au reținut în localitatea Budești un autocamion de model „Kamaz”, în remorca căruia a fost depistat un lot de 220 de cutii în care erau 5940 kg de tutun fermentat, fără acte de provenienţă, destinat trecerii frauduloase peste frontiera de est a ţării. Camionul era însoţit de un alt autoturism, şoferul căruia avea rolul de antemergător, tactică utilizată de contrabandiști pentru inspectarea traseului prestabilit și informarea șoferului autovehicului cu marfă despre posibilitatea continuării deplasării.

La scurt timp, pe teritoriul unuia din depozitele din mun. Chişinău, a fost depistat un alt autovehicul, încărcat cu produse de tutungerie similare, cu masa de  4060  kg, pregătite pentru scoaterea ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, într-unul dintre depozitele verificate, organele de anchetă au mai depistat alte 2500 kg de tutun, fără documente însoțitoare. Potrivit estimărilor, valoarea loturilor reținute se cifrează la 2,5 milioane lei.

Descinderile s-au soldat cu percheziții la mai multe adrese din țară, inclusiv sedii ale companiilor administrate de către suspecți, unde au fost depistate o serie de documente și dispozitive electronice care atestă implicarea acestora în infracțiunea de contrabandă, fiind ridicate înscrisuri de ciornă și blocuri de sistem care urmează a fi supuse expertizei informaționale.

De asemenea, în cadrul inventarierilor inițiate de către subdiviziunea de control ulterior a Serviciului Vamal la cele șapte unități de depozitare și producere deținute de către liderul grupării, au fost depistate 300 de tone de tutun, în valoare totală de 60 milioane lei, proveniența căruia urmează a fi stabilită, precum și 520 241 de pachete de țigarete, estimate la peste 3 milioane lei.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii arii infracționale a activității de contrabandă desfășurate de către suspecți, care riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 3 la 10 ani. Conducerea urmăririi penale pe acest caz este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.