00:17:18 20.04.2024
Stiri

Copiii din R. Moldova care suferă de această boală NU vor mai putea merge la tratament peste hotare fără permisiunea IMC și SCR

Social 22.06.2017 10:00 Vizualizări2042 Autor: Ziarul National
Copiii din R. Moldova care suferă de această boală NU vor mai putea merge la tratament peste hotare fără permisiunea IMC și SCR
Poză simbol


Medicii din R. Moldova nu vor avea dreptul să trimită copiii cu malformații cardiace congenitale peste hotare pentru tratament chirurgical fără aprobarea specialiștilor Institutului Mamei și Copilului (IMC) și al Spitalului Clinic Republican (SCR).

Ministra Sănătății, Ruxanda Glavan, a semnat un ordin în acest sens, după ce a constatat că mai mulți dintre pacienții operați peste hotare în ultimii ani puteau fi tratați gratuit în țară.

Ordinul prevede ca medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului. Pacienții vor fi examinați obligatoriu de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri. Anume acești specialiști vor stabili, pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament.

Dacă micuții nu vor putea fi operați în R. Moldova, atunci consiliul va elabora un raport medical, în care va argumenta necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare.

CITIȚI și Cu bisturiul printre inimi de copii

Până în prezent, această decizie o luau exclusiv medicii neonatologi, fără a se consulta cu specialiștii din domeniul cardiologiei sau cardiochirurgiei. În consecință, în fiecare an, cel puțin 15 copii cu malformații cardiace congenitale, care puteau fi tratați gratuit la Spitalul Clinic Republican sau la Institutul Mamei și Copilului, făceau tratamente costisitoare în străinătate.

Autoritățile promit să elaboreze și un Registru de evidență a persoanelor cu malformații congenitale cardiace, care va nota toți copiii operați în țară sau peste hotare, ultimii fiind monitorizați în decursul vieții, deoarece în perioada adolescenței și maturității pot apărea tulburări ale circulației sangvine.

Documentul mai prevede organizarea obligatorie a screeningului ecocardiografic fetal pentru toate gravidele. Astfel, dacă în urma investigației la făt este suspectată o malformație cardiacă congenitală, atunci femeia va fi examinată de urgență de o echipă de medici cardiologi, pediatri și cardiochirurgi. Dacă specialiștii vor confirma diagnosticul de malformație cardiacă congenitală, atunci gravida va fi internată urgent la Institutul Mamei și Copilului.

În R. Moldova se nasc, anual, proximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md